BiH
0

SBiH: BiH sada na nepovratnom putu ka EU te profesionalnoj i jedinstvenoj policiji

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) pozdravila je danas usvajanje zakona o osnivanju sedam novih tijela na državnom nivou, relevantnih za rad policije u BiH, na sinoćnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH te pozvala delegate u Domu naroda da što prije poduzmu isti korak.

Ovim potezom, BiH je konačno otvorila vrata Evropske unije te se i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju može očekivati u dogledno vrijeme, ocjenjuju u SBiH.

Još važnijom činjenicom u stranci smatraju da konačni tekst zakona obavezuje Parlamentarnu skupštinu da usvoji novi Ustav BiH, da ustavnu reformu provede u skladu s tri principa Evropske komisije te da uspostavi jedinstvenu policijsku strukturu BiH najkasnije godinu dana nakon usvajanja Ustava BiH.

U saopćenju za javnost SBiH navodi se da odredbe zakona izričito nalažu da idući Ustav BiH, treći od njene nezavisnosti, mora uspostaviti sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije na državnom nivou te utvrditi funkcionalne lokalne policijske oblasti isključivo na osnovu tehničkih kriterija za rad policije.

Nalaže se i osiguranje da sva policijska tijela, od stanice javne sigurnosti do SIPA-e, budu dio jedinstvene državne policijske strukture.

Stranka je mišljenja da je jasna pozicija Evropske unije o tome da reforma policije u skladu s tri principa mora biti u potpunosti provedena prije pristupa BiH u njene redove.

Spomenute odredbe sinoć usvojenih zakona nalažu da se ti uvjeti sada moraju ispuniti ne prijenosom entitetskih nadležnosti niti reformom entitetskih policija, već isključivo sveobuhvatnom reformom ustavne strukture zemlje, da bi bila u skladu sa sada obaveznom jedinstvenom policijskom strukturom BiH.

Stranka za BiH je stanovišta da je, iako je kampanja protiv spomenutih odredbi bila intenzivna kod pobornika entitetskih policija i onih koji su javno istakli da im takve policije "ne smetaju", prostor za politikanstvo sada dramatično sužen jer te odredbe jasno govore same za sebe.

Zaključuje se da je BiH sada na nepovratnom putu prema Evropskoj uniji, ka funkcionalnoj, multietničkoj, profesionalnoj i jedinstvenoj policiji, te ka novom ustavnom uređenju koje će odgovarati takvoj policiji.