Poziv Vladi
1.6k

SBB: Uvesti potpuni moratorij na otplatu kredita za sve

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz SBB-a su se oglasili saopćenjem za javnost u vezi s donesenim odlukama o moratoriju na otplatu kredita u FBiH.

"Svjedoci smo situacije u kojoj je zbog pandemije i vanredne situacije u zastoju gotovo pa cijeli privredni sistem u Federaciji BiH. Privatni sektor je ugrožen i na koljenima, a jednako tako i većina radnika, jer prometa nema. Stoga upućujemo urgentni zahtjev da Vlada Federacije BiH i Agencija za bankarstvo FBiH odmah uvedu potpuni moratorij na otplatu kredita i lizinga za pravne i fizičke osobe minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost da kreditne obaveze izmiruju oni koji to mogu u ovoj situaciji. To je jedino ispravno i moguće rješenje", saopćili su.

Agencija za bankarstvo FBiH je obznanila Odluke o moratoriju i pojašnjenje s naznačenim mjerama i uz navode (boldirano) da se to odnosi samo na one klijente koji su direktno ili indirektno pogođeni vanrednim okolnostima.

"To znači da se ostavlja mogućnost bankama i lizing društvima da procjenjuju ko je ugrožen i ko nije, odnosno da moraju ući u komunikaciju sa svakim klijentom da vide koju od predloženih mjera da servisiraju. Takav način za primjenu moratorija nije dobar, jer u konačnici ostavlja mogućnost kreditorima da odlučuju kome će od fizičkih osoba omogućiti neku od mjera ili kome će od pravnih osoba omogućiti korištenje neke od mjera. Banke bi u tom slučaju bile doslovno zatrpane zahtjevima i to ne znači praktičnu primjenu moratorija, već nešto sasvim drugo", navode iz SBB-a.

Navode da je kasno, da 90 posto privatnog sektora i fizičkih osoba nije u mogućnosti izmiriti svoje obaveze po kreditima i lizing obaveze pa stoga ovakva odluka Agencije za bankarstvo FBiH nije dobra, jer ne sagledava na realan način stanje u državi.

SBB