Važne promjene
10

SBB, SDP i DF razgovarali o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama

Piše: A. Z.
Foto: SDP
Foto: SDP
SDP, DF i SBB danas su održali sastanak o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlament FBiH, koji je upućen u parlamentarnu proceduru, a kojim se, kako je istaknuto, ne mijenja obim izbornih jedinica već broj mandata u skladu sa važećim popisom stanovništva.

"RS je mijenjala i teritoriju i broj mandata, i ovim prijedlogom mijenjamo samo broj mandata, a u Domu naroda ono što piše u Ustavu stavljamo u zakon. Prijedlog ovog zakona maksimalno je usklađen sa Ustavom BiH, Ustavom Federacije BiH te Izbornim zakonom BiH", kazao je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Zastupnički dom PFBiH, u skladu s demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima. Radi se o zakonskoj obavezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FBiH.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

Upravo u skladu s tom ustavnom odredbom te s drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda. Osim toga, ovim zakonom se omogućava razrješenje situacije u slučaju nedostatka delegata u nekom klubu u ovom izbornomciklusu ili do promjene Ustava FBiH.

Damir Arnaut (SBB) je rekao da je cilj SDP-a, DF-a i SBB-a da se nađe rješenje za implementaciju izbornih rezultata kako ministri iz SDA i HDZ-a BiH ne bi nakon izbora ostali u tehničkom mandatu.

"Na tragu su neka rješenja koje je SBB ranije predlagao, ima još nekih interesantnih prijedloga, ali treba biti realan, na kraju će rješenje biti nađeno kroz napore Evropske unije i SAD-a kroz sastanke sa svim strankama. Idući sastanak je naredne sedmice i SBB očekuje rješenje. Opredijeljeni smo za to da se pitanje riješi kako bi se izbori implementirali. Stalo nam je to toga da ni slučajno ne dođe do neimplementacije rezultata jer se bojimo da bi SDA i HDZ BiH mogli kalkulisati kako bi njihovi predstavnici u nedogled ostali u tehničkom mandatu, to ne smije biti dopušteno", rekao je Arnaut.