Burno na sjednici
177

SBB-ovac zamijenio SDA-ovca na čelu OV Ilidža, opozicija tvrdi da se opet krši statut

B. R.
Faik Hadrović (Foto: Klix.ba)
Faik Hadrović (Foto: Klix.ba)
Izbor novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža izazvao je nezadovoljstvo opozicionih stranaka. Izbor vijećnika Saveza za bolju budućnost (SBB) Faika Hadrovića za predsjedavajućeg smatraju nestatutarnim, što je Hadrović demantovao.

On je za predsjedavajućeg izabran nakon što je Muhamed Omerović iz Stranke demokratske akcije (SDA) razrješen ove dužnosti. To se desilo iz razloga što je Omerović imenovan za direktora Studentskog centra Sarajevo.

Vijećnik Tarik Stambolić, čiji je Narod i pravda (NiP) opozicija u Vijeću, tvrdi da je riječ o nestatutarnoj odluci vladajućih. Smatra da je to slučaj bio i sa prvim rukovodstvom Vijeća konstituisanim nakon lokalnih izbora 2016. godine. Objasnio je zašto tako misli.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Općinski načelnik i predsjedavajući ne mogu biti iz istih konstitutivnih naroda. Danas je ponovo birano na isti način. Ono što je radila prije, SDA je uradila opet. Izabrala je Faika Hadrovića nestatutarno i nelegalno", naglasio je.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema njegovim riječima, bila su predložena tri kandidata za predsjedavajućeg - nezavisni vijećnik Miro Grbavac iz reda hrvatskog naroda, vijećnik Socijaldemokratske partije (SDP) Mirza Alijagić iz reda ostalih i vijećnik Naše stranke (NS) Amar Bungur također iz reda ostalih.

"Grbavac i Alijagić su odustali, ali Bungur nije. Međutim, on je morao napustiti sjednicu zbog posla. Njihovo obrazloženje zašto su skinuli Bungura da se ne glasa uopće za njega jeste pozivanje na Poslovnik o radu, ali nisu naveli na koju konkretno se tačku pozivaju", rekao je Stambolić.

Kako je kazao, vladajući su tvrdili da Poslovnik nalaže da se kandidat mora lično izjasniti. Vijećnik NiP-a to smatra netačnim.

"Član Poslovnika Općinskog vijeća kaže da kandidate za predsjedavajućeg Vijeća mogu predložiti u pisanoj ili usmenoj formi politički subjekti čiji su kandidati izabrani u Vijeću i to svaki vijećnik ili grupa vijećnika prije konstituirajuće sjednice ili u toku sjednice. Znači u toku sjednice se mogu predlagati kandidati. To je član 8. Poslovnika o radu", istakao je.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također tvrdi da je Bungur skinut sa liste, a za vladajuće je rekao da su "navikli raditi na silu ruku".

"Šefica Kluba SDA Alma Muratović se četiri godine nije javila za riječ, za diskusiju, za bilo šta. Danas je predložila Faika Hadrovića za predsjedavajućeg. Ovdje su pale sve predizborne igre i zavjese. Jasna je situacija zašto je SBB povukao kandidata za načelnika", ukazao je Stambolić.

Osim SDA i SBB-a, Hadrović je dobio podršku nezavisnih vijećnika i Bosanske patriotske stranke (BPS). Stambolić je podsjetio da se ovo ne dešava prvi put i da će se razmotriti kako reagovati po ovom pitanju.

"Svaka čast Hadroviću, protiv čovjeka nemam ništa, ali ovo je više kritika SDA. Oni su danas pokazali svoj pravi stav i zašto se SBB povukao", zaključio je Stamobić.

"Nije tačna njihova priča"

U izjavi za Klix.ba Hadrović je negirao navod da je nestatutarno izabran.

"U proceduri predlaganja za predsjedavajućeg ispoštovani su svi principi u smislu da u sastavu nisu sve Bošnjaci. Prijedlog je bio gospodin Miro Grbavac koji se zahvalio i rekao da ne prihvata kandidaturu. Nije tačna njihova priča. Bilo je još prijedloga, ali jedini sam prihvatio kandidaturu, što je normalno", rekao je.

Podsjetio je da je vijećnik osam godina, da poznaje rad Vijeća, da je predsjednik SBB-a u Općini Ilidža i nastavnik geografije. Ocijenio je da predsjedavajući jednako važan kao i načelnik općine.

"Nije tačno da je urađeno nešto protuzakonito. Gospodin Omerović je također bio prije mene i također je bilo prijedlog od kojih se odustalo. Ako nemate prijedloga iz drugih konstitutivnih naroda onda birate prijedloge u skladu sa procedurom. U komisiji za izbor bili su Amel Pintol, Samir Šišić i Redžo Lemezan. Sve je bilo transparentno. Od 19 vijećnika za mene je glasalo njih 17. Izborna je godine i razumijem opoziciju. Ne razumijem da ne budu konstruktivni. Volio bih da vidim njihove prijedloge i inicijative u posljednje četiri godine. Svijetla obraza mogu reći da sam realizovao više od 70 posto inicijativa. Jedan sam od vijećnika koji ima najviše realizovanih inicijativa", dodao je.

Prema riječima Hadrovića, uvijek je bio konstruktivan - i kao pozicija i kao opozicija. Potvrdio je da njega SDA predložila za predsjedavajućeg i da je SDA koalicioni partner SBB-a na Ilidži od lokalnih izbora 2016. godine.