Koalicija na ispitu
225

SBB definitivno neće podržati prijedlog DF-a za novog ministra zdravstva u Sarajevu

B. R.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić je potvrdio pisanje Klix.ba da SBB neće podržati prijedlog Demokratske fronte (DF) da dr. Nijaz Štitkovac bude ministar zdravstva KS.
Osvrnuo se i na navod da DF umjesto Štitkovca već namjerava predložiti ljekara Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Hasana Tanovića.

Ranije je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić nagovijestio da Štitkovac neće dobiti podršku ove stranke.

"Mislim da je to definitivna odluka. Nisam vidio to što je gospodin Radončić kazao. Bio sam na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Trebala je biti održana sjednica Kantonalnog odbora SBB-a gdje sam trebao prisustvovati, ali je tada bila sjednica Doma naroda i smatrao sam da je ona važnija. Sjednica Kantonalnog odbora je odgođena, a na njoj se trebalo raspravljati o tom prijedlogu. S obzirom na to da je to Radončić izjavio, mislim da je to definitivno. Vjerovatno je on razgovarao sa članovima Predsjedništva SBB-a i iz toga je proistekla ovakva odluka", rekao je Marić.

Osvrnuo se na navod da SBB neće dati podršku iz razloga što je Štitkovac bio član ove stranke u Općini Vogošća i da je po istupanju iz nje bio vrlo oštar u kritici SBB- a.

"Bit ću vrlo iskren, mogu reći brutalan. Nadam se da mi gospodin Štitkovac neće zamjeriti, ali ja njega ne poznajem. Tog gospodina ja ne poznajem lično. Da li je nešto izjavio i šta je izjavio - ne znam. Nadam se da se neće ljutiti. Čuo sam i negdje pročitao da je bio član SBB-a", istakao je.

Marić je za Klix.ba komentarisao i navod da je DF već predložio Hasana Tanovića umjesto Štitkovca. Saznajemo da je Tanović neprihvatljiv kandidat za Stranku demokratske akcije (SDA) zbog kritika na račun aktuelne vlasti u KS.

"Ne znam da li je prihvatljiv za SDA. Sasvim sigurno da će u SBB-u biti ista procedura. Mislim da bi bilo adekvatno prije objelodanjivanja imena da se razgovara o mogućim kandidatima da ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Sigurno je da ćemo naše partnere izvijestiti o imenu, prijedlogu za ministra za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice. Ako im to bude prihvatljivo, mi ćemo to objelodaniti. Mislim da bi procedura trebala biti takva kako bi se izbjegle ovakve situacije", naglasio je Marić.

Osim četiri potencijalne kandidatkinje za ministricu, saznajemo da u SBB-u postoji još jedan potencijalni kandidat za ministra. Riječ je o Hamidu Salihagiću koji je bio uposlenik Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS kada je na njegovom čelu također bila članica SBB-a Amela Dautbegović.

Podsjećamo, DF je predložio Štitkovca za novog kantonalnog ministra zdravstva nakon što je Rusmir Mesihović podnio neopozivu ostavku na ovu funkciju zbog, kako je naveo, zdravstvenih problema. Nešto ranije SBB-ova Jasna Agić je podnijela ostavku na funkciju ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice također zbog zdravstvenih problema.