Kockice se sklapaju
111

SBB danas donosi odluku o tome da li će biti dio vlasti

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) na današnjoj sjednici donijet će odluku o tome da li će ući u vlast na nivou države BiH i njenog entiteta FBiH.

Član Predsjedništva SBB-a Damir Arnaut izjavio je za Klix.ba da je već poznat i temeljito obrazložen njegov negativni stav oko koalicije odnosno ulaska u vlast sa SDA.

"Ne znam hoće li biti razmotren, vidjet ćemo. Najbitnije je da ova Vlada KS opstane, to je od strateškog značaja za cijelu državu, za naše saveznike i njihov dalji angažman", kazao je Arnaut.

Već je izvjesno kako će vlast na državnom nivou iz hrvatskog korpusa stranaka činiti HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH i HDU BiH te SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija iz srpskog korpusa stranaka.

Za sada se u takozvanom bošnjačkom bloku nalaze samo SDA i DF koji zajedno imaju 12 ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (SDA devet i DF tri), a ukoliko SBB odluči da se upusti u formiranje vlasti "bošnjačka reprezentacija" (kako je nazivaju predstavnici HDZ-a i SNSD-a) bit će obogaćena sa dvije dodatne ruke.

Predstavnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a su u ime svih koalicionih partnera već rasporedili ministarstva u sastavu Vijeća ministara BiH. Tako će bošnjački blok dobiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo odbrane BiH, hrvatski blok dobit će Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo finansija BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH, dok je srpski blok dobio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kako je ranije saopćeno, srpski blok postavit će za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH osobu koja nije član nijedne političke stranke i koja će biti pripadnik Ostalih.

Uveliko se spekuliše da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripasti SDA i da će na ovu poziciju biti imenovan ili aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ili ambasadorica BiH u Kuvajtu Bisera Turković. Za ministra odbrane BiH postoji mogućnost da DF nominuje bivšeg delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sifeta Podžića, dok će pozicija ministra sigurnosti BiH, prema svim procjenama, pripasti SBB-u ukoliko bude dio vladajuće većine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u dva navrata je izjavio kako će za državnog ministra sigurnosti biti imenovan predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Situacija na nivou entiteta Federacija BiH donekle je slična situaciji na nivou države BiH s izuzećem SNSD-a. Ako SBB donese odluku da uđe u vlast na nivou FBiH, vladajuću većinu činit će SDA, HDZ BiH, DF, SBB i odmetnuti zastupnici Nezavisnog bloka.

Još uvijek nije poznato ko će biti imenovan za predsjednika i potpredsjednika FBiH, a isto tako ni ko će u novoj većini dobiti koja ministarstva. Upitno je i da li će HDZ BiH uopće pristati na formiranje novog saziva Vlade FBiH sve dok se ne usvoje izmjene izbornog zakonodavstva po mjeri HNS-a. U međuvremenu, uveliko se radi na rekonstrukciji Vlade FBiH, odnosno razjedinjavanju, ukidanju i otvaranju novih federalnih ministarstava.