BiH
30

SBB će sutra glasati za usvajanje Zakona o radu, podržat će i druge tačke dnevnog reda

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Uprkos prošlogodišnjim stavovima SBB-a kako neće podržati zakon onog koji je "lažno obećavao da će zaposliti 100.000 radnika" parlamentarci SBB-a na narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH najvjerovatnije će podržati Zakon o radu u FBiH.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Fuad Hadžimehmedović (SBB) koji je kazao kako parlamentarci iz ove političke stranke ne mogu dopustiti taj luksuz da se blokira rad kompletnog Federalnog parlamenta.

Krajem februara ove godine Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu u kojoj stoji da je Zakon o radu ovog entiteta donesen suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku o radu te je time ovaj zakon stavljen van snage.

"SBB je imao primjedbe na proceduru i to što Zakon o radu imamo ponovo u parlamentarnoj proceduri je dokaz da smo bili upravu. Ovog puta procedura je bila ispoštovana i ako bude određenih primjedbi to ćemo reći na samoj sjednici. U tom kontekstu, s obzirom da je procedura ispoštovana, najvjerovatnije ćemo podržati ono što se dogovorimo s koalicionim partnerima", rekao je Hadžimehmedović.

Hadžimehmedović je potvrdio da će SBB podržati i druge tačke dnevnog reda.

Delegat iz reda Ostalih Aner Žuljević (SDP BiH) kazao je da je stav SDP u vezi sa Zakonom o radu od samog početka da se ovako bitan zakon ne smije usvajati bez učešća sindikata, radnika, poslodavaca ali i drugih zainteresiranih strana.

"Nažalost Vlada se ponaša bahato i nastavlja sa demonstriranjem sile kada je ovaj zakon u pitanju. Mi u SDP-u smo pozvali Vladu da iskoristi situaciju nakon presude Ustavnog suda i pokuša uspostaviti dijalog svih strana kako bi se došlo do teksta zakona oko kojeg se više ne bi sukobljavali. Međutim taj dobronamjeran poziv Vlada je odlučila ignorisati i nastavlja sa svojom autističnom politikom", kazao je Žuljević.

On dodaje da su delegati SDP-a uložili niz amandmana i u slučaju da oni budu usvojeni SDP će podržati zakon.

"U suprotnom ovaj zakon i dalje će biti suprotan interesima radnika, ali i države i kao takav SDP ga neće podržati", dodaje Žuljević.

Sto se tiče odnosa drugih stranaka koji su ranije bili protiv zakona o radu, Žuljević ističe da u ovakvom obliku to pokazuje kako ulazak u vlast mijenja i politiku.

"Ukoliko je tačno da će SBB podržati Zakon o radu u formi koji je stigao pokazat će samo njihovu nedosljednost i neprincipijelnost s obzirom na to da su ljetos zastupali identične stavove kao SDP. Dakle, bili su žestoko protiv zakona. U najmanju ruku dužni su javnosti objasniti šta se to toliko dramatično promijenilo u odnosu na period od prije pola godine i koji su zapravo stvarni razlozi njihove eventualne podrške. Ipak želim da vjerujem da će ostati dosljedni prije svega sebi. Sutra će sve biti jasnije", kazao je Žuljević.

Na kraju je dodao da očekuje da će i delegati Naše stranke biti protiv predloženog zakona jer su ih Vlada FBiH i premijer Novalić objektivno prevarili prošli put kada je presudnim 50-tim glasom poslanika Denisa Gratza u Zastupničkom domu isti zakon i usvojen.

"Tada su i vlada i Novalić obećali nekoliko stvari Našoj stranci, od kojih je samo jedna Fond za porodilje na nivou FBiH, što evidentno nije ispunjeno. Nadam se da su tada izvukli određene pouke bar kada je ova vlast u pitanju", smatra Žuljević.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će se na dnevnom redu naći Prijedlog zakona o radu zakazana je za sutra.

Podsjećamo, 30. jula prošle godine Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o radu. Protiv ovog zakona od većih političkih stranaka glasali su delegati SBB-a, SDP-a i DF-a.

Nekoliko dana prije usvajanja predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić održao je sastanak sastanak sa članovima Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH koji su na dan usvajanja ispred zgrade Parlamenta FBiH održali proteste.

Radončić je tada sa SSS BiH potpisao i Zajedničku izjavu u kojoj između ostalog stoji da se osuđuju utvrđivanje Prijedloga o radu koji nije usaglašen sa socijalnim partnerima. Istu izjavu SSS BiH potpisao je i sa predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem i predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.