BiH
109

SBB će se boriti da TK bude priznat kao energetsko središte BiH

FENA
Savez za bolju budućnost-Fahrudin Radončić smatra da Tuzlanski kanton i zvanično treba biti priznat kao energetsko središte BiH - rekao je Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kantonalnog odbora SBB BiH TK-a i nosilac liste za Skupštinu TK-a.

Kao razloge za ovu inicijativu, Hadžimehmedović je naveo da se 25 posto od ukupne proizvodnje električne energije u BiH proizvodi u Tuzli, a što odgovara 52 posto proizvodnje u Federaciji BiH.

Zatim, od ukupnih bilansnih rezervi uglja u BiH 38 posto je u TK-u, dok je 51,47 posto lignitnih rezervi u Rudniku "Kreka“, a 21,4 posto mrkog uglja je u ovoj regiji. Ove rezerve su, prema današnjoj eksploataciji, dovoljne za narednih 300 godina proizvodnje.

"SBBBiH će se u narednom mandatu boriti da sjedište Ministarstva energije, inudstrije i rudarstva bude u Tuzli, jer to naš kanton zaslužuje. Na ovaj način će se osigurati dalji razvoj ovog područja jer će se time jačati izgradnja komunikacijskog sistema i puteva, te će na ovo područje dolaziti brojni investitori, što će dovesti do razvoja biznis turizma", poručio je predsjednik KO SBB BiH TK.

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBBBiH i nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, podsjetio je da je nedavno u Federalnom parlamentu u oba doma usvojen zakon kojim se omogućava Tuzli i Kaknju izdvajanje i usmjeravanje dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

Kako je kazao, u federalnom Predstavničkom domu je insistirao na odgovorima i konkretnim potezima koje mora učiniti Vlada FBiH na sanaciji šteta koje su dostigle stravične razmjere tokom dugog niza godina rada termoelektrane.

"Za marginaliziranje Tuzle i ovog kraja, između ostalog, i u energetskom sektoru, krivi su oni koju su 20 godina obećavali da će ovaj kraj, koji daje danak u resursima i zdravlju svojih građana, dobiti adekvatnu naknadu i značaj za pozicioniranjem ministarstva energije, industrije i rudarstva ili upravljanjem resursima, kao i razvijanjem saobraćajne infrastrukture čime bi bila razbijena saobraćajna izolacija", kazao je Đonlagić.