{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBB će se boriti da TK bude priznat kao energetsko središte BiH

F
19.9.2014. u 14:06
109
18
SBB će se boriti da TK bude priznat kao energetsko središte BiH
109
SBB će se boriti da TK bude priznat kao energetsko središte BiH
Savez za bolju budućnost-Fahrudin Radončić smatra da Tuzlanski kanton i zvanično treba biti priznat kao energetsko središte BiH - rekao je Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kantonalnog odbora SBB BiH TK-a i nosilac liste za Skupštinu TK-a.
Kao razloge za ovu inicijativu, Hadžimehmedović je naveo da se 25 posto od ukupne proizvodnje električne energije u BiH proizvodi u Tuzli, a što odgovara 52 posto proizvodnje u Federaciji BiH.

Zatim, od ukupnih bilansnih rezervi uglja u BiH 38 posto je u TK-u, dok je 51,47 posto lignitnih rezervi u Rudniku "Kreka“, a 21,4 posto mrkog uglja je u ovoj regiji. Ove rezerve su, prema današnjoj eksploataciji, dovoljne za narednih 300 godina proizvodnje.

"SBBBiH će se u narednom mandatu boriti da sjedište Ministarstva energije, inudstrije i rudarstva bude u Tuzli, jer to naš kanton zaslužuje. Na ovaj način će se osigurati dalji razvoj ovog područja jer će se time jačati izgradnja komunikacijskog sistema i puteva, te će na ovo područje dolaziti brojni investitori, što će dovesti do razvoja biznis turizma", poručio je predsjednik KO SBB BiH TK.

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBBBiH i nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, podsjetio je da je nedavno u Federalnom parlamentu u oba doma usvojen zakon kojim se omogućava Tuzli i Kaknju izdvajanje i usmjeravanje dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

Kako je kazao, u federalnom Predstavničkom domu je insistirao na odgovorima i konkretnim potezima koje mora učiniti Vlada FBiH na sanaciji šteta koje su dostigle stravične razmjere tokom dugog niza godina rada termoelektrane.

"Za marginaliziranje Tuzle i ovog kraja, između ostalog, i u energetskom sektoru, krivi su oni koju su 20 godina obećavali da će ovaj kraj, koji daje danak u resursima i zdravlju svojih građana, dobiti adekvatnu naknadu i značaj za pozicioniranjem ministarstva energije, industrije i rudarstva ili upravljanjem resursima, kao i razvijanjem saobraćajne infrastrukture čime bi bila razbijena saobraćajna izolacija", kazao je Đonlagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: