Osigurana većina
4k

SBB će na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH podržati smjenu Sebije Izetbegović

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez za bolju budućnost (SBB) podržat će na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH inicijativu za smjenu direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.

Ovu informaciju potvrdila je za Klix.ba zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasna Duraković koja ističe da se poigravanje sa životima pacijenata na KCUS-u mora zaustaviti.

"Apsolutno ćemo podržati njenu smjenu. Suludo je i tragično ovo što radi i kako se poigrava životima tolikih pacijenata na KCUS-u. Ovakva tortura je nedopustiva i to se mora zaustaviti", kazala je Duraković.

Glasovima SBB-ovih parlamentaraca bit će osigurana većina za usvajanje zaključka kojim će se od Upravnog odbora KCUS-a tražiti da odmah smijeni kompletno rukovodstvo na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović.

Riječ je o inicijativi Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH koji smatraju da jučerašnja dešavanja koja se odnose na onkološke pacijente na KCUS-u predstavljaju vrhunac moralnog, poslovnog i etičkog posrnuća Sebije Izetbegović i SDA koja joj je, kako kažu, omogućila potpunu privatizaciju zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Ističu da će tražiti da Parlament FBiH zaduži Vladu FBiH da smijeni Upravni odbor KCUS-a ukoliko ovaj odbor ne razriješi direktoricu Izetbegović.

"Na ovaj način vrlo jasno će se vidjeti koje politike stoje iza brige za zdravlje građana, a koje iza ličnih, nezasitih ambicija pojedinaca koji misle da čak imaju pravo direktno odlučivati o životu i smrti građana BiH", zaključuju iz SDP-a.

Podsjećamo, pacijenti hospitalizovani na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protestovali su jučer ispred sjedišta klinike, buneći se što ne rade aparati za zračenje neophodni za nastavak njihovih terapija liječenja karcinoma.

Uplašenim pacijentima, ali i javnosti koja je uznemirena ovim slučajem, iz KCUS-a su dali informacije kojima ističu da je krivica za posljednji slučaj nepopravljanja aparata na firmi Siemens, zaduženoj za servis linearnih akceleratora.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a prof. dr. Semir Bešlija izjavio je da bi aparat trebalo da bude popravljen u narednih dva-tri dana i da će KCUS s medicinskim centrima u BiH koji pružaju ovu vrstu usluge dogovoriti tretmane za svoje pacijente.