BiH
219

SBB BiH: Fahrudin Radončić je nevin, riječ je o političkoj montaži

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom hapšenja predsjednika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB BiH) zakazana je hitna sjednica rukovodstva stranke, nakon čega se medijima obratio potpredsjednik SBB-a BiH Mirsad Đonlagić.

SBB BiH hapšenje Radončića nazvalo je "krajnje neprimjerenom demonstracijom sile".

"SBB najoštrije osuđuje privođenje Radončića koje je krajnje neprimjerena demonstracija sile i dosad nezabilježenog pokušaja eliminacije političkih protivnika od strane porodično-kriminalnih klanova moći. SBB je potpuno uvjeren da je Radončić apsolutno nevin te da je riječ o političkoj montaži. Indikativno je da u vrijeme kada svjedočimo stabilizaciji prilika u BiH kada je nova koalicija počela s radom na sceni imamo brutalno zloupotrebu pravosudnog sistema. Vjerujemo u poštenje i profesionalizam u Tužilaštvu BiH. Sigurno smo da će ovaj sramni sud u konačnici dovesti do demontaže kriminalnog miljea u Sudu BiH. Ovaj čin izazvao je brojne tenzije članova SBB-a BiH, apeliramo na članstvo da ne poduzimajhu nikakve ishitrene aktivnosti", rekao je Đonlagić.

Dodao je da SBB ima puno povjerenje u sposobnost pravne države i vjeruje u poštenje i profesionalizam časnih ljudi u Tužilaštvu i pravosuđu BiH. SBB će iskoristit sve demokratske instrumente i mehanizme političke borbe da razobliči podlu montažu i demaskira divljanje kriminalnih elemenata u pravosudnim i porodično - kriminalnim strukutrama u BiH.

"Sigurni smo da će ovaj sramni čin pravosudnih institucija BiH u konačnici dovesti do razobličavanja i demontaže kriminalnog miljea oličenog u vezama teško presuđenih kriminalaca i odmetnutih struktura u Sudu i Tužilaštvu BiH", zaključili su iz SBB-a BiH.

Podsjećamo, postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, lišili su slobode Radončić Fahrudina. Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa (članak 241. KZ BiH).