Konvencija stranke
192

SBB 5. jula bira kandidata za Predsjedništvo BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Savez za bolju budućnost (SBB) narednog četvrtka izabrat će kandidata za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim izborima.

Kako saznajemo iz štaba SBB-a, kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH bit će izabran na Konvenciji SBB-a zakazanoj za 5. juli 2018. godine.

Očekuje se da će članovi Konvencije SBB-a izabrati predsjednika ove stranke i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudina Radončića kao kandidata za člana kolektivnog šefa države.

Radončić je na prošlim predsjedničkim izborima održanim 2014. godine osvojio 201.454 glasova, odnosno 26 posto glasova, dok je aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović usvojio 247.235 glasova (32 posto). Predsjednik SBB-a tada je javno iznio optužbe kako se desila izborna krađa s obzirom na to da je imao veliki broj nevažećih glasačkih listića.

Šanse da bude kandidatkinja SBB-a za člana Predsjedništva BiH ima i potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović koja je ranije izjavila da je ipak Radončić apsolutni favorit i jedini lider kojem ta, kao ni bilo koja druga funkcija ne predstavlja svrhu političkog djelovanja.

"Svi drugi potencijalni bošnjački kandidati, prije svega iz SDA ili SDP-a, nemaju ništa čime bi njemu mogli ozbiljno parirati. Ostale kandidate ne vidim kao ozbiljne i odgovorne osobe, jer je previše ličnih poriva, egzibicionizma, amaterizma, a posebno subverzivnog rada u korist SDA kod većine onih koji sebe predstavljaju kao alternativna, nezavisna ili nova lica. Ja nisam ni tražila, ni očekivala vlastitu kandidaturu za bilo koju poziciju", kazala je Omerbegović-Arapović.

SBB-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda kao protukandidate imat će Denisa Bećirovića iz SDP-a, Šefika Džaferovića iz SDA i nezavisnog kandidata Mirsada Hadžikadića.