BiH
0

Saznanja svjedokinje o silovanjima na Grbavici

FENA
U nastavku suđenja za zločin u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je kako joj je zaštićena svjedokinja A-1 rekla da ju je silovao optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir.

Zaštićena svjedokinja A-4 kazala je Sudskom vijeću da je tokom rata bila angažovana u radnom vodu zajedno sa A-1 i drugih deset žena iz sarajevskog naselja Grbavica.

"Došla je naredba da se javim u štab u zgradi ‘Digitron Buje’. Tako sam angažovana u kuhinji i na čišćenju prostorija ‘Digitrona’", rekla je svjedokinja.

Prema njenim riječima, u tim prostorijama ona je dva ili tri puta srela optuženog Zorana Dragičevića zvanog Krompir.

"Kada su ušli Krompir, Batko i još jedan vojnik, sve žene su se razbježale. Ostala sam sama. Pitali su me kako ide i mogu li sve sama? Ja sam odgovorila da ide nekako", prisjetila se svjedokinja.

Tužilaštvo BiH tereti Zorana Dragičevića zvanog Krompir da je, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), počinio ratni zločin nad civilima u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava, mučenje, pljačkanje i premlaćivanje civila.

Veselin Vlahović zvani Batko je u martu ove godine nepravosnažnom presudom osuđen na 45 godina zatvora zbog zločina u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Kako je navela svjedokinja A-4, prema njoj se optuženi "ponašao normalno".

Kada je prešla u dio Sarajeva pod kontrolom Armije BiH (ABiH), svjedokinja je kazala da je srela zaštićenu svjedokinju A-1, koja joj je rekla da ju je Dragičević silovao.

"Rekla mi je da je jedan dan došao Krompir i odveo je u ‘Digitron’, gdje ju je silovao", kazala je svjedokinja.

Na suđenju se trebao pojaviti i vještak Senadin Ljubović, koji je prošle sedmice preminuo.

Tužilac Behaija Krnjić predložio je da se na narednom ročištu pročita njegov nalaz, te ulože materijalni dokazi.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj, javlja BIRN Justice Report.