Zakon je jasan
11

Saznali smo ko od kandidata ne može biti direktor SIPA-e jer stječe uslove za penziju

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prolongirano je do daljnjeg budući da je nakon jučerašnje sjednice Nezavisnog odbora PSBiH utvrđeno da neko od kandidata ispunjava uslove za penziju.
Kako saznaje Klix.ba, uslove za penziju stekao je Perica Stanić, aktuelni direktor SIPA-e, kojem mandat na čelu ove državne agencije istječe 5. novembra. Također, on je i prijavljen Nezavisnom odboru u vezi s ovim okolnostima.

Također, prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik PU Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka SIPA-e, jer stječe uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen.

Perica Stanić (Foto: T. S./Klix.ba)
Perica Stanić (Foto: T. S./Klix.ba)

Treba naglasiti da policijski službenici imaju beneficirani radni staž te se, praktično, staž od 40 godina smatra s navršenih 30 godina rada u službi policije.

Prvi zamjenik predsjedavajuće Nezavisnog odbora PSBiH Enes Obralija obavijestio je jučer medije da je u petak na adresu Nezavisnog odbora stigla prijava o mogućem kršenju zakona, jer su neki kandidati za penzije.

"Mi ćemo provjeriti sve, odnosno prijavu da navodno neki kandidati ispunjavaju uslove za penziju. Nakon toga ćemo formirati rang-listu. Ovo je suptilno pitanje. Kandidati su dostavili sve traženo, ali u petak smo dobili informaciju da su neki kandidat stekli uslove za penziju, a da je Nezavisni odbor to zanemario", rekao je on.

Ipak, treba naglasiti da je Nezavisni odbor bio dužan prije održavanja intervjua unaprijed provjeriti ko od kandidata ne može ispuniti uslove da pristupi ovoj fazi izbora za direktora SIPA-e.

Tako je Nezavisni odbor svojevremeno slao dopise agencijama da ih odmah obavijesti ukoliko rukovodiocima i njihovim zamjenicima tokom mandata nastupe uslovi za penzionisanje.

Žarko Laketa (Foto: T. S./Klix.ba)
Žarko Laketa (Foto: T. S./Klix.ba)

Treba također naglasiti da je aktuelnom sazivu Nezavisnog odbora prije godinu istekao mandat. No, zbog trakavice u Parlamentarnoj skupštini BiH ovaj sastav i dalje obnaša svoju dužnost.

Tokom jučerašnjeg dana održani su intervjui s kandidatima SIPA-e, a pored Stanića i Lakete to su još Goran Zubac i Darko Ćulum.