BiH
4

Saznajte šta je sve dozvoljeno donijeti zatvorenicima i koliko često se mogu posjećivati

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema posljednjim podacima, u BiH više od 3.000 osoba izdržava zatvorsku kaznu. Iako im je uskraćena sloboda kretanja, nisu im uskraćene druge stvari jer se strogo vodi računa o tome da njihova ljudska prava budu ispoštovana. Tako zatvorenici i pritvorenici u BiH imaju pravo da primaju pakete i posjete.

Ipak, postoje pravila šta se i koliko može unijeti, te kada i ko može primiti posjete. U suštini nema prevelike razlike u tome da li se nalazite u pritvoru ili u zatvoru. Svi zatvorenici imaju pravo na posjete i u Zenici i Sarajevu se one dijele na redovne, slobodne i vanredne posjete.

Posjete uz najavu

Redovne posjete se organizuju svake sedmice u mjesecu i traju od 8 do 16 sati. Za jednu posjetu može doći maksimalno pet osoba. U redovnu posjetu mogu doći samo roditelji, braća, sestre, supruga i djeca, usvojenik, usvojitelj, staratelj, očuh, mačeha, polubraća i polusestre.

Slobodne posjete namijenjene su za bračne partnere. Obavljaju se jednom mjesečno i to nedjeljom u trajanju od tri sata. Moraju se najaviti, a kao dokaz prilaže se vjenčani list, dok za vanbračne zajednice se donosi izvještaj iz centra za socijalni rad.

U vanredne posjete mogu doći osobe koje nisu u krvnom srodstvu sa osuđenikom ili pritvorenikom. Moraju se najaviti i mogu biti maksimalno dvije u mjesecu. Posjeta traje sat vremena i mora se najaviti 5-6 dana ranije.

U KPZ Banja Luka je malo drugačije. Posjete za osuđena lica obavljaju se četvrtkom (13-16 sati), subotom i nedjeljom (08-14 sati), a za pritvorena utorkom (08-14 sati) i petkom (08-14 sati). Pravo posjete svakodnevno imaju maloljetne osobe.

Paketi do osam kilograma težine

Kada su u pitanju stvari koje se mogu donijeti osuđenicima, bitno je napomenuti da sve prođe kroz pregled, te da je poželjno da sve pakete i hranu pakujete u prozirne kese, vreće, folije i posude.

"Osuđena osoba može zadržati kod sebe pribor za održavanje lične higijene , pribor za održavanje i čišćenje odjeće i obuće, pribor za pisanje, džemper, pidžamu, zimski i ljetni veš, čarape i maramicu, uobičajeni lični nakit , ortopedska pomagala, odijelo i obuću, sat, tranzistor i druge stvari koje odobri direktor Zavoda", navodi se na zvaničnoj stranici KPZ Sarajevo i Zenica.

Osuđene osobe imaju pravo primati jedan paket svakih sedam dana. U paketu je dozvoljeno primati rublje, predmete za ličnu higijenu, štampu i prehrambene artikle. Težina hrane u paketu ne može biti veća od 8 kilograma. Za dane državnih i vjerskih praznika osuđene osobe koje se nalaze u KPZ Sarajevo i Zenica mogu primati po jedan paket sa istim sadržajem. Ne smije se unositi alkohol, droga, hladno i vatreno oružje, fotoaparat, mobitel, telefon i kamera.

U KPZ Banja Luka samo pribor za ličnu higijenu i garderoba

Kada je u pitanju KPZ Banja Luka, pravila se malo razlikuju. Tako pritvorena ili zatvorena osoba po prijemu u KPZ može zadržati pribor za ličnu higijenu i garderobu. Te stvari se mogu donijeti bilo kojim danom i ne ulaze u zakonsko ograničenje od dva paketa na koliko imaju pravo u jednom mjesecu. Težina ne može biti veća od osam kilograma. Paketi se primaju utorkom i petkom od 08 do 15 sati.

Paketi mogu sadržavati:

  • Stvari za ličnu higijenu (četkica za zube, pasta za zube i brijanje, krema za lice u plastičnom pakiranju, šampon ua kosu i tuširanje u prozirnoj ambalaži, noktarica, štapići za uši, sapun za brijanje i bic za brijanje)
  • Prehrambene artikle (pečeno meso, meso s roštilja, kuhano ili prženo, riba bez kostiju i dodataka isječena na komade, polutrajni proizvodi isječeni na sitne komade, sir u kriškama, nekvarljivo voće i kisela salata sitno isječena, voće do 1 kilogram težine po vrtsi, osim koštunjavog, lubenice i grožda, keks bez fila, čokolada i grickalice, kafa od 500 grama, nes granulati, praškasti nije dozvoljen i kilogram cigareta)
  • Napitci (voda i sokovi u plastičnim prozirnim flašama)
  • Ostali predmeti (garderoba bez učkura, kaiševa i vezica, posteljina, knjige i štampa)

"Strogo su zabranjeni: konzervirani proizvodi, lako kvarljivi prehrambeni proizvodi, bilo kakvi proizvodi pod pritiskom, praškasti proizvodi (čajevi, sokovi, preparati za jačanje mišićne mase), sva elektronička sredstva, kao i sve druge stvari koje se ne mogu adekvatno pregledati", navodi se na zvaničnoj stranici KPZ Banja Luka.

Novac i pisma

Osuđene ili pritvorene osobe mogu primati i novac ali pod posebnim uvjetima. Sav novac se uplaćuje putem pošte na račun zavoda, a novac koji donese sa sobom ili dobije kao naknadu za rad uplaćuje se na njegov depozit koji se prilikom izlaska vraća osuđeniku.

Postoji i mogućnost telefonskih razgovora u trajanju od 10 minuta sa telefonske govornike u zavodima, a dozvoljeno je i dopisivanje, no pisma se ne donose u paketima već se šalju poštom.

Spomenimo i to da je obavezni nošenje lične karte, bilo da idete u posjetu ili samo šaljete pakete, a prilikom svakog ulaska dobit ćete i formular koji trebate popuniti.