Geopolitička igra
36

Saznajemo kako je ruski ambasador obrazložio kontroverzni komentar o putu BiH u NATO

D. Be.
Ambasador Igor Kalabuhov
Ambasador Igor Kalabuhov
Ruska ambasada u BiH jutros je saopćila javnosti da je svoj komentar o putu BiH ka NATO savezu naknadno obrazložila određenim bh. zvaničnicima i Stranci demokratske akcije dodavši da se njihovi zaključci nisu trebali donositi na osnovu proizvoljnog tumačenja teksta.
Kako Klix.ba saznaje, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je u obrazloženju naveo da poštuje mišljenje bh. zvaničnika u vezi s komentarom Ambasade Rusije o NATO-u, no ipak je istakao da ono nije utemeljeno na kompletnom uvidu u tekst izjave.

Kako kaže, to je bio stav Rusije na tzv. "neobuzdanu medijsku propagandu puta BiH ka članstvu u NATO savezu".

Ruski diplomata je podsjetio da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu BiH u Sjevernoatlantskom savezu kako u Predsjedništvu BiH tako ni među građanima.

U obrazloženju koje je, kako je saopćila Ambasada Rusije, upućeno članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, ministrici vanjskih poslova Biseri Turković i Stranci demokratske akcije (SDA), kažu da se Rusija čvrsto zalaže za stvarni suverentitet BiH bez utjecaja stranog faktora, koji predvode zapadne zemlje i koje, prema mišljenju Rusije, pod lažnim plaštom žele imati BiH pod svojim okriljem.

Ambasada Rusije naglašava da je NATO direktno usmjeren protiv Rusije i da zapravo oni samo, kao prijateljska država, upozoravaju Bosnu i Hercegovinu na posljedice članstva u NATO-u kao vojnom bloku.

U komentaru Ruske ambasade na približavanje Sarajeva NATO-u, između ostalog, kako saznajemo ističu se manjkavosti Alijanse poput "zauzimanja strane u vojno-političkoj konfrontaciji", dalje se govori o slabom odgovoru na terorizam i širenje haosa te "lažno promovisanje pomirenja".

Navodi se kako NATO neće automatski popraviti ni socio-ekonomsku situaciju, što pokazuje i slab odgovor na pandemiju koronavirusa.

Podsjetimo, nakon konstituisanja Komisije BiH za saradnju s NATO-om, ruske diplomate u BiH su poslale poruku da će "reagovati na ovaj neprijateljski korak".

"U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak", saopćila je 18. marta Ambasada Rusije u BiH povodom, kako su naveli, "reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO-u".