BiH
0

Sawers: Biće promjena unutar država, ali ne između država regiona

FENA
Vlada Velike Britanije sa zadovoljstvom gleda na početak procesa pregovora o Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju (SAA) i vjeruje da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i NATO-u, a pregovori o SAA su prvi korak u tom pravcu, izjavio je danas u razgovoru za Agenciju FENA generalni direktor britanskog Foreign Officea John Sawers.

Sawers, koji u Sarajevu boravi kako bi prisustvovao sastanku britanskih ambasadora iz zemalja regiona jugoistočne Evrope, ocijenio je da je u BiH potrebno izvesti promjene da bi se zemlja prilagodila zahtjevima ostatka Evrope.

To zahtijeva reforme, a on je kao primjer istaknuo dogovor o reformi policije koji je omogućio početak pregovora o SAA.

Sawers smatra da su daljnje promjene potrebne najviše da se ojača država, jer su u ovom trenutku kompetencije raspoređene na različite nivoe u zemlji.

Kazao je kako su potrebne progresivne reforme koje će ojačati kapacitete države da provede reforme i promjene koje su neophodne kako bi se BiH prilagodila zahtjevima EU.

Tokom boravka u Sarajevu, Sawers je razgovarao s nekim ličnostima koje su bile uključene u razgovore o ustavnim reformama i smatra da izrada paketa ustavnih promjena ostaje moguća.

"Mi ćemo nastaviti razgovarati s političkim liderima u BiH kako bismo vidjeli šta je moguće", kazao je on u razgovoru za FENU.

Sawers ne misli da je Ustav BiH koji je dogovoren u Daytonu fiksiran zauvijek, nego da je nešto što mora evoluirati, što se mora razvijati.

Premda u razgovorima o reformi ustava niko neće dobiti sve što traži, određeni napredak je moguć i Sawers je najavio britansku podršku razgovorima.

Komentirajući nedavni evropski prijedlog o stvaranju ekonomske unije između zemalja zapadnog Balkana, on je odbacio tvrdnje da postoji interes za obnovu Jugoslavije.

"Mnogo je života izgubljeno, mnoge promjene su se dogodile tokom 90-ih, a države Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija i Crna Gora pojavile su se nakon tih događaja", naglasio je.

Naveo je kako će Crna Gora sama donijeti odluku o svojoj budućnosti, dok je Velika Britanija angažovana u procesu rješenja statusa Kosova i očekuje da se taj proces okonča do kraja godine na način koji će omogućiti manjini na Kosovu da živi slobodno i da njeni interesi budu zaštićeni na način koji ne sprječava većini na Kosovu da ostvaruje svoje aspiracije.

"Sigurno ne vidimo da se Kosovo vraća pod kontrolu Beograda", istaknuo je Sawers.

Drugim riječima, moguće su promjene u vezi s Crnom Gorom i Kosovom, ali Sawers ne vidi daljnje promjene koje bi pogodile strukturu država.

"Bit će promjena unutar država, ali ne između država", naglasio je on.

Međutim, drugo je pitanje da li saradnja između država regiona može ostati onakva kakva je sada. Sawers ocjenjuje da je potrebno učiniti više na promociji saradnje između vlada, odnosno između država, jer će to svakako biti neophodno dok se ove zemlje budu približavale EU, a budućnost čitave regije jeste u EU.

Britanija je snažno prisutna u regionu u posljednjih 15 godina i mnogo je investirala u stabilnost i stvaranje osnove za prosperitet, i nastavit će to da radi.

"Vjerujemo da region Balkana ima veoma jasnu budućnost kao dio Evrope, odnosno Evropske unije i NATO-a i to je naš strateški cilj", naglasio je Sawers.

Naveo je kako je za vrijeme britanskog predsjedavanja EU, u drugoj polovini prošle godine, svaka od zemalja regiona napravila značajan korak naprijed. To ne znači da se britanski interes za region okončao s prestankom predsjedavanja EU, nego će nastaviti.

Međutim, Sawers je na kraju upozorio da sve zemlje regiona imaju zadatak da izvedu pred lice pravde one koji su odgovorni za ubijanja i protjerivanja tokom ratova 90-ih godina prošlog stoljeća.

"Mi u Britaniji ne vjerujemo da budućnost regiona u Evropi može biti postignuta sve dok Mladić, Karadžić i ostali ne budu uhapšeni i prebačeni u Haag"", poručio je generalni direktor Foreign Officea John Sawers.