{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savremeni trendovi u konzervaciji graditeljskog nasljeđa

S
8.10.2008. u 10:10
0
0
Savremeni trendovi u konzervaciji graditeljskog nasljeđa
0
Savremeni trendovi u konzervaciji graditeljskog nasljeđa
Centar za kulturno nasljeđe Međunarodnog foruma Bosna će organizirati javno predavanje čija je svrha ispitati savremenu evoluciju koncepta kulturnog nasljeđa od spomenika i grupa građevina ka priznavanju pojma kulturnog pejzaža i historijskog urbanog pejzaža.
Predavanje će biti održano u četvrtak, 9. oktobra 2008. godine u 18 sati u hotelu Holiday Inn (sala Drina) u Sarajevu. Gost govornik je Jukka Jokilehto (Rim, Italija).

Rad će naglasiti percepciju nasljeđa u post-konfliktnim situacijama i, generalno, obnovu društvenih vrijednosti kroz obrazovne programe i programe obuke. Dalje će se dotaknuti procesa prostornog upravljanja historijskim zonama kao i razvojem i primjenom planova upravljanja, kako su oni preporučeni međunarodnom doktrinom, osobito u kontekstu Konvencije o svjetskom nasljeđu. Na kraju, rad će raspravljati o suvremenim trendovima u identifikaciji onoga što bi se moglo namijeniti historijskom urbanom pejzažu i na koji način se očekuje uklapanje u postojeću politiku prostorne uprave.

Jukka Jokilehto je specijalni savjetnik generalnog direktora ICCROM; bivši savjetnik Svjetskog nasljeđa, ICOMOS; bivši predsjednik Međunarodnog komiteta za obuku ICOMOS; profesor na Univerzitetu Nova Gorica; međunarodni konsultant za arhitektonsku i urbanističku konzervaciju. Obrazovanje: Politehnika u Helsinkiju: arhitektura i urbanističko planiranje. Univerzitet u Yorku: doktor filozofije. ICCROM: specijalizacija u konzervaciji. Privatna praksa u arhitekturi i urbanističkom projektovanju u Finskoj do 1971. Odgovoran za program arhitektonske konzervacije u ICCROM od 1972, povlači se sa mjesta pomoćnika generalnog direktora 1998. Vanredni profesor i predavač na brojnim univerzitetima u mnogim zemljama. Publikacije uključuju: Historija arhitektonske konzervacije (Oxford, Butterworth-Heinemann, 1999.); zajedno sa Sir Bernardom Feildenom: Uputstvo za upravljanje mjestima Svjetskog kulturnog nasljedja (ICCROM, 1993.); Sastavljač ICOMOS-a, Spisak svjetskog kulturnog nasljeđa, Upotpunjavanje praznina – Akcioni plan za budućnost, spomenici i lokacije XII, Minhen, 2005.

Uvodno predavanje i diskusija sa publikom će se održati na engleskom jeziku, uz obezbijeđen konsekutivni prevod. Predavanje je otvoreno za sve članove Međunarodnog foruma Bosna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: