Završena gradnja
1.2k

Savremena škola u sarajevskom naselju Aneks u ponedjeljak će dočekati prve učenike

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Stanovnici sarajevskog Aneksa i okolnih naselja, nakon višegodišnjeg čekanja, konačno su dobili školski objekat. Novoizgrađena škola prve učenike primit će, u ponedjeljak, 3. septembra.

Izgrađena je na mjestu nekadašnjeg ženskog zatvora, a dugo godina i desetljeća postojala je potreba za izgradnjom škole u ovom dijelu općina Novi Grad i Novo Sarajevo obzirom da su djeca sa Aneksa, Hrasnog Brda i Starog Hrasnog do škole pješačila više od tri kilometra.

U sklopu školskog objekta izgrađena je i sportska dvorana sa parketom i tribinama sa 300 sjedećih mjesta, tako da će djeca imati i prostor za tjelesni odgoj, te održavanje sportskih, kulturnih i drugih manifestacija.

Pored učionica i kabineta jedan dio škole opremljen je za dječije obdanište, gdje će se moći organizirati cjelodnevni i produženi boravak djece. Škola će imati i vanjsko igralište, a predstavljat će centar naselja. Njenim stavljanjem u funkciju znatno će se popraviti kvalitet života stanovnika koji ovdje žive.

Radi se jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata kojeg je Općina Novi Grad realizirala zajedno sa Općinom Novo Sarajevo i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Izgrađena je prema modernim standardima i jedna je od najboljih školskih objekata u Sarajevskom kantonu, čija je izgradnja koštala 6.494.000 KM. Od toga je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS izdvojilo 2.994.000 KM, Općina Novi Grad Sarajevo 1.950.000 KM, a Općina Novo Sarajevo 1.500.000 KM.

Da bi se došlo do njene izgradnje Općina je srušila i uklonila devastirani objekat nekadašnjeg ženskog zatvora, zatim uradila kanalizacionu mrežu u Vrbovskoj ulici nakon čega je u maju 2014. godine počela izgradnja.