Preseljenje do kraja godine
0

FOTO / Savremena oprema u GAK-u, bolji uslovi za pacijente i ljekare

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Članovi BOARD-a i stručnog tima, koje čine predstavnici nadležnih zdravstvenih institucija, odnosno Kantona Sarajevo (KS) danas su u pratnji direktorice Discipline za ginekologiju, akušerstvo i pedijatriju prof. dr. Sebije Izetbegović posjetili zgradu na lokalitetu Jezero u kojoj će biti smještena Ginekološko-akušerska klinika (GAK).
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Radi se o bivšem sarajevskom porodilištu u čiju je sanaciju započetu 2004. uloženo oko 28 miliona KM, uključujući budžetska i sredstva s posebnog računa, odnosno grant Republike Turske.

Istovremeno, putem Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo osigurano je oko 16 miliona KM za nabavku opreme i mobilijar.

Ministar zdravstva KS-a prim dr. Mustafa Cuplov najavio je u izjavi za medije da će novoadaptirana zgrada GAK-a biti stavljena u funkciju do kraja godine.

Po njegovim riječima, građevinski i radovi na montaži opreme su u završnoj fazi, a kapacitet Klinike je 120 kreveta, uključujući pet porođajnih i četiri operacione sale, odnosno intenzivnu njegu.

Generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Faris Gavrankapetanović iskazao je zadovoljstvo u povodu kvaliteta obavljenih radova, te napomenuo da je uređenje prostora GAK-a i uvođenje najsavremenije opreme biti propraćeno i odgovarajućom kadrovskom popunom.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Profesorica Izetbegović izrazila je uvjerenje da će stavljanje u funkciju novih prostorija umnogome olakšati rad osoblju GAK-a te osigurati bolje uvjete za boravak pacijenata.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s ranijim informacijama u medijima o infekciji bakterijom MRSA (meticilin-rezistentni Staphilococcus aures), Izetbegović je kazala da je situacija u tom pogledu u potpunosti pod kontrolom, te da nisu zabilježeni novi slučajevi takvih infekcija.

Kako je rečeno, GAK će biti opremljen sofisticiranom opremom koja predstavlja sami vrh tehničkih dostignuća te predstavljati jednu od najprestižnijih klinika te vrste u regionu i šire.

Inače, prostorije GAK-a bit će smještene na 5.650 metara kvadratnih, dok je dio bivšeg porodilišta "Dr. Zehra Muidović" i nekadašnje Pedijatrijske bolnice "Dr. Milivoje Sarvan" dodijeljen sadašnjoj Pedijatrijskoj klinici (7.450 metara kvadratnih).

Obilasku novoadaptirane zgrade, osim spomenutih, prisustvovali su ministar zdravstva Federacije BiH prim. dr. Safet Omerović, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje KS-a Mahmut Đapo i predsjednik UO KCUS-a prim. dr. Ibrahim Ramić, te direktorica Stručne nemedicinske discipline Muvedeta Butmir - Čedić i Aida Haverić, predstavnica Ministarstva finansija KS-a.