Strateška roba
30

Savo Krunić s "crne liste" SAD-a imenovan za šefa odsjeka u Ministarstvu vanjske trgovine BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savo Krunić, bivši savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji se nalazi na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država, imenovan je za šefa Odsjeka za kontrolu vanjskotrgovinskog transporta strateške robe u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija SAD-a objavio je ovogodišnju takozvanu "crnu listu" fizičkih i pravnih osoba, na kojoj se nalazi i više imena iz Bosne i Hercegovine.

Ono što se u našoj zemlji naziva "crnom listom" jeste Specially designated nations (SDN). OFAC periodično objavljuje spisak fizičkih ili pravnih osoba (SDN) kojim se zabranjuje ulazak u SAD ili zamrzavaju njihova sredstva u SAD-u.

I ove godine na "crnoj listi" našao se bivši direktor "Srpskih šuma" Savo Krunić koji je na listu dospio jer je bio pod sumnjom da je pomagao u skrivanju Radovana Karadžića.

Krunić je donedavno bio zaposlen i kao savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, nakon čega je imenovan za šefa Odsjeka za kontrolu vanjskotrgovinskog transporta strateške robe u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tako je Krunić mandatno zaposlenje zamijenio stalnim s obzirom na to da je na mjesto šefa angažovan u statusu državnog službenika, odnosno osobe postavljene upravnim aktom na radno mjesto u državnoj službi, u skladu sa zakonom.

Ova informacija potvrđena nam je u Agenciji za državnu službu BiH koja je 6. decembra 2016. godine i objavila javni oglas za popunjavanje radnog mjesta državnog službenika u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U oglasu su kao posebni uslovi navedeni: VSS – Najmanje VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog i trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja - fakultet društvenih ili tehničkih nauka; najmanje četiri godine radnog iskustva u struci; položen stručni upravni ispit; poznavanje engleskog jezika i poznavanje rada na računaru. Pripadajuća osnovna neto plata šefa Odsjeka za kontrolu vanjskotrgovinskog transporta strateške robe je 1.545,99 KM.

Iz Agencije za državnu službu BiH kazali su nam kako su Komisiju za izbor u ovom slučaju činili Damir Karahodžić, Branka Knežević, Nemanja Gojković, Mićo Drljo i Meliha Jahjaefendić.

Kako kažu, nakon selekcije kandidata komisija za izbor je utvrdila da između ostalih kandidata i Savo Krunić ispunjava sve uslove teksta oglasa, opće i posebne, odnosno opće uslove za postavljenje iz člana 22. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine te posebne uslove iz teksta oglasa, a koji su propisani pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta institucije.

"Nakon okončanog kompletnog postupka, Savo Krunić je bio najuspješniji kandidat na listi uspješnih te je u skladu sa zakonom, kao najuspješniji kandidat, postavljen rješenjem Agencije za državnu službu BiH", rekli su nam iz Agencije za državnu službu BiH.

S obzirom na to da je Krunić bio pod sankcijama Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), od OHR-a smo tražili odgovor da li su upozoravali državne institucije u vezi s ovim imenovanjem.

"Ne, OHR nije pisao nijednoj državnoj instituciji u vezi s imenovanjem Save Krunića na poziciju u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Imajući u vidu da je visoki predstavnik ukinuo sankcije protiv Krunića, na nadležnim je organima za imenovanja – ne na visokom predstavniku – da ocijene da li je ta osoba odgovarajuća za ovu poziciju", kazali su iz OHR-a.

Preporučili su nam da se za pitanja u vezi sa crnom listom SAD-a obratimo Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH od koje do zaključenja teksta nismo dobili odgovor da li su oni negodovali zbog imenovanja.

Inače, poslovi upravnog rješavanja u Odsjeku za kontrolu vanjskotrgovinskog prometa strateške robe između ostalog obuhvataju i pružanje pravne pomoći davanjem stručnih objašnjenja, sastavljanje podnesaka i vršenje drugih poslova pravne pomoći vezano za poslove registracije fizičkih i pravnih osoba koje se bave izvozom, uvozom, tranzitom kao i izdavanjem dozvola za izvoz, uvoz i tranzit oružja i vojne opreme, proizvoda i tehnologija dvojne namjene, proizvoda posebne namjene i hemikalija sadržanih u Aneksu o hemikalijama koji je sastavni dio Zakona o provedbi Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju.