BiH
0

Savjetovanje o rješavanju problema Roma

FENA
U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH jučer je u Sarajevu održano savjetovanje kojem su prisustvovali načelnici ili predstavnici tridesetak gradova i općina iz cijele BiH, u kojima živi znatna populacija Roma.

Učesnici ovog savjetovanja uz iznesene rezultate koje su postigle pojedine općine i probleme koje imaju podržali su izradu akcionih planova iz oblasti zdravstvene žaštite, zapošljavanja i stanovanja.

Bosna i Hercegovina kao potpisnica Okvirne konvencije za zaštitu prava nacionalnih manjina Vijeća Evrope i nakon, prije godinu dana usvojene Strategije BiH za rješavanje problema Roma, ima obavezu izraditi tri akciona plana za provođenje ovog dokumenta.

Radi se o akcionim planovima iz oblasti zdravstvene zaštite, zapošljavanja i stanovanja, čije je donošenje preduvjet da se BiH uključi u dekadu inkluzije Roma, međunarodnu inicijativu država jugoistočne Evrope za popravljanje ukupnog socijalnog položaja romske nacionalne manjine u tim državama.

Procjenjuje se da u BiH živi između 50 i 80 hiljada Roma i upravo bi rješavanje problema u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja znatno poboljšalo njihov položaj, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.