{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savjetovanje o rješavanju problema Roma

F
26.6.2007. u 15:50
0
0
Savjetovanje o rješavanju problema Roma
0
Savjetovanje o rješavanju problema Roma
U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH jučer je u Sarajevu održano savjetovanje kojem su prisustvovali načelnici ili predstavnici tridesetak gradova i općina iz cijele BiH, u kojima živi znatna populacija Roma.
Učesnici ovog savjetovanja uz iznesene rezultate koje su postigle pojedine općine i probleme koje imaju podržali su izradu akcionih planova iz oblasti zdravstvene žaštite, zapošljavanja i stanovanja.

Bosna i Hercegovina kao potpisnica Okvirne konvencije za zaštitu prava nacionalnih manjina Vijeća Evrope i nakon, prije godinu dana usvojene Strategije BiH za rješavanje problema Roma, ima obavezu izraditi tri akciona plana za provođenje ovog dokumenta.

Radi se o akcionim planovima iz oblasti zdravstvene zaštite, zapošljavanja i stanovanja, čije je donošenje preduvjet da se BiH uključi u dekadu inkluzije Roma, međunarodnu inicijativu država jugoistočne Evrope za popravljanje ukupnog socijalnog položaja romske nacionalne manjine u tim državama.

Procjenjuje se da u BiH živi između 50 i 80 hiljada Roma i upravo bi rješavanje problema u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja znatno poboljšalo njihov položaj, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: