{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu

F
21.2.2007. u 13:36
0
0
Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu
0
Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu
Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu, koje organizira Rektorat Univerziteta u Sarajevu, bit će održano 23. i 24. februara u Sarajevu.
Učestvovat će nastavnici i saradnici Sarajevskog i drugih univerziteta iz BiH i regiona. Prvog dana savjetovanja na plenarnim sjednicama bit će prezentirani referati o najvažnijim aspektima reforme visokog obrazovanja, a drugog dana će kroz rad u grupama biti obuhvaćene specifičnosti grupacija visokoškolskih i naučnih članica u svjetlu reforme.

Cilj savjetovanja je odrediti glavne pravce reforme Univerziteta u narednom periodu i analizirati najefikasnije načine provođenja reforme u naredne dvije godine. Ovo će biti prilika da se sagleda stanje na Univerzitetu u Sarajevu, uvjeti u kojima se realizira visoko obrazovanje u BiH, te potrebe Univerziteta u odnosu na državu i međunarodne organizacije i donatore.

“Organizovanje ovog savjetovanja treba da odgovori na mnoga pitanja, a jedno od njih je i donošenje zakona o visokom obrazovanju na nivou države. Kandidovat ćemo odgovarajuće referate koji će ukazati na problem nedostajuće legislative u oblasti visokog obrazovanja, i na taj način aktuelnoj vlasti, državnoj, entitetskoj i kantonalnoj dati zadatak da to riješi uskoro”, kazao je rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica.

Pored problema koji je vezan za legislativu, postoji još aktuelnih problema o kojima ćemo govoriti, a koje ćemo uspješno realizirati zajedno sa studentima, predstavnicima politike, aktuelne vlasti, dodao je Čaklovica.

“Naša će glavna poruka ići u smjeru da se krovni zakon o visokom obrazovanju pod hitno donese na nivou države kako bi reformski procesi, ne samo na Sarajevskom univerzitetu nego i drugim univerzitetima BiH krenuli sigurno, otvoreno, transparentno i kako bismo ovu situaciju promijenili ka boljem”, kazao je rektor Čaklovica.

Naglasio je kako visoko obrazovanje ima i probleme u vezi s nedostatkom finansijske podrške. Neki od problema su i nedostatak odgovarajućeg prostora, opreme, nedostajanje odgovarajućeg broja kadrova.

Pokrovitelj savjetovanja o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu, koje će biti održano u petak i subotu u hotelu "Radon Plaza", je Vlada Kantona Sarajevo. Na savjetovanju će učestvovati oko 600 učesnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: