{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu

F
21.2.2007. u 13:36
0
0
Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu
0
Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu
Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu, koje organizira Rektorat Univerziteta u Sarajevu, bit će održano 23. i 24. februara u Sarajevu.
Učestvovat će nastavnici i saradnici Sarajevskog i drugih univerziteta iz BiH i regiona. Prvog dana savjetovanja na plenarnim sjednicama bit će prezentirani referati o najvažnijim aspektima reforme visokog obrazovanja, a drugog dana će kroz rad u grupama biti obuhvaćene specifičnosti grupacija visokoškolskih i naučnih članica u svjetlu reforme.

Cilj savjetovanja je odrediti glavne pravce reforme Univerziteta u narednom periodu i analizirati najefikasnije načine provođenja reforme u naredne dvije godine. Ovo će biti prilika da se sagleda stanje na Univerzitetu u Sarajevu, uvjeti u kojima se realizira visoko obrazovanje u BiH, te potrebe Univerziteta u odnosu na državu i međunarodne organizacije i donatore.

“Organizovanje ovog savjetovanja treba da odgovori na mnoga pitanja, a jedno od njih je i donošenje zakona o visokom obrazovanju na nivou države. Kandidovat ćemo odgovarajuće referate koji će ukazati na problem nedostajuće legislative u oblasti visokog obrazovanja, i na taj način aktuelnoj vlasti, državnoj, entitetskoj i kantonalnoj dati zadatak da to riješi uskoro”, kazao je rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica.

Pored problema koji je vezan za legislativu, postoji još aktuelnih problema o kojima ćemo govoriti, a koje ćemo uspješno realizirati zajedno sa studentima, predstavnicima politike, aktuelne vlasti, dodao je Čaklovica.

“Naša će glavna poruka ići u smjeru da se krovni zakon o visokom obrazovanju pod hitno donese na nivou države kako bi reformski procesi, ne samo na Sarajevskom univerzitetu nego i drugim univerzitetima BiH krenuli sigurno, otvoreno, transparentno i kako bismo ovu situaciju promijenili ka boljem”, kazao je rektor Čaklovica.

Naglasio je kako visoko obrazovanje ima i probleme u vezi s nedostatkom finansijske podrške. Neki od problema su i nedostatak odgovarajućeg prostora, opreme, nedostajanje odgovarajućeg broja kadrova.

Pokrovitelj savjetovanja o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa na Univerzitetu u Sarajevu, koje će biti održano u petak i subotu u hotelu "Radon Plaza", je Vlada Kantona Sarajevo. Na savjetovanju će učestvovati oko 600 učesnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: