BiH
0

Savjetnik za sprečavanje genocida Dieng: Presuda Karadžiću će pomoći cijeloj regiji

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto:EPA)
Radovan Karadžić (Foto:EPA)
Nakon osuđujuće presude Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti oglasio se Adama Dieng, specijalni savjetnik za sprečavanje genocida.

Dieng je izrazio zadovoljstvo presudom Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Radovanu Karadžiću, koji je bio predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant vojske bosanskih Srba od aprila 1992. do jula 1996. godine. Karadžić je proglašen krivim po deset od jedanaest tačaka optužnice, uključujući optužbe za genocid za srebrenički masakr 1995. godine, ratne zločine zbog uzimanja pripadnika mirovnih snaga UNPROFOR-a za taoce i ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje je počinila vojska bosanskih Srba za vrijeme opsade Sarajeva.

"Ovo je historijski dan. Presuda koju je MKSJ izrekao Radovanu Karadžiću šalje jasnu poruku da nekažnjivost neće prevladati i da niko nije iznad zakona", poručio je Dieng.

Specijalni savjetnik Dieng odao je počast žrtvama zločina koje je počinio Karadžić i izrazio punu solidarnost s njima.

"Ova presuda donosi pravdu preživjelima i porodicama žrtava strašnih zločina koje je počinio Karadžić. Ništa im neće vratiti njihove najdraže, ali sada mogu imati utjehu zato što znaju da ti zločini neće proći nekažnjeno", istakao je Dieng. Istovremeno je naglasio da se ova presuda "ne odnosi samo na prošlost, nego i na budućnost. Utvrđivanje odgovornosti je sastavni dio prevencije i važan korak na putu prema nacionalnom pomirenju poslije krize".

Prema njegovom mišljenju, "ova presuda će pomoći cijeloj regiji da razmisli o onome što se dogodilo, nauči lekcije iz prošlosti i zacrta budućnost koja potpuno prihvata prošlost".

Specijalni savjetnik Dieng je naglasio da će se značaj presude osjetiti daleko izvan Bosne i Hercegovine i regije.

"Ova presuda će odjeknuti u cijelom svijetu i upozorenje je svima onima koji čine ili gledaju kroz prste činjenju djela koja podstiču na ili predstavljaju strašne zločine: ona šalje poruku da gdje god da si i ko god da si, prije ili kasnije ćeš se suočiti s težinom pravde", dodao je.

Ova presuda je također važna zato što je u velikom broju slučajeva nekažnjivost postala norma i direktno djeluje na nemogućnost prevencije eskalacije kriza.

"Kada pogledamo događaje posljednjih decenija, sasvim je jasno da se, kada nema utvrđivanja odgovornosti, povećava rizik da će strašni zločini biti počinjeni. Nemojmo žaliti napor da obezbijedimo da budu preduzete sve potrebne mjere da svaka pojedinačna žrtva ima pristup nezavisnoj pravdi", rekao je.

U tom smislu, specijalni savjetnik za sprečavanje genocida ponovo je naglasio svoju punu podršku radu MKSJ-a, koji je krivično gonio najteže međunarodne zločine počinjene u Evropi od suđenja u Nürnbergu, kao i radu Međunarodnog krivičnog suda i ostalih međunarodnih sudova. Pozvao je sve zemlje članice da se pridržavaju svojih obaveza u skladu s Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i donesu potrebne zakone koji će omogućiti da ti zločini budu krivično gonjeni na nacionalnom nivou, u potpunom skladu sa standardima pravičnog suđenja.