Pod istim krovom
5

KOLUMNA / Savjeti za odgoj i vaspitanje djece

Piše: Ahmed Burić
Svijet kao da je pred potopom. U poplavi savjeta koje nude svi mediji na ovome svijetu, evo nekoliko njih za odgoj djece kako bi lakše uklopila u društvo u kojem danas živimo.

Baš je, recimo, dobro ne znati neke podatke. Recimo onaj da je samo u sarajevskoj Općini Centar u posljednjih par mjeseci izvršeno oko 1.500 provalnih krađa, i oko par stotina razbojništava druge vrste. Za naše vlasti to nisu alarmantni podaci, tako da, ustvari, i ne trebamo brinuti. Sve što, zapravo, treba poduzeti jeste da rano počnemo navikavati djecu u kakvom društvu žive. Za taj poduhvat evo za vas, poštovani čitaoci, nekih savjeta, koji mogu biti od velike koristi kad je odgoj djece u pitanju. Pa, krenimo redom.

Učenje i škola: Ukoliko vaše dijete pokazuje uspjeh u školi, odmah mu objasnite da je na krivom putu. Ako je mladić, neka odmah prekine sa školom. Kupite mu vatreno oružje. Tako se najbrže dolazi do ludo brzog automobila, najljepših djevojaka, skupih ljetovanja i zimovanja i izlazaka na ekskluzivna mjesta. Ukoliko vam dijete pokazuje sklonost na to da misli svojom glavom, odmah ga odvratite od tih samoubilačkih misli. Recite mu da je najbolje da savlada ove fraze: "Da, ministre." "Sjajno, načelniče, divno ste ovo smislili." "Ne mogu da vjerujem, predsjedniče, pa to nikome ne bi palo na pamet. Vi ste genije."

Tako se postaje prominentan član, uspješan i nadasve poštovan član zajednice.

Ukoliko se radi o ženskom djetetu, koje, ne dao bog, ima smisla za nauku ili kreativno djelovanje, ili želi da zauzme neku važnu poziciju u društvu, nipošto ne razvijajte taj dar u njoj. Na vama je da je odgovorite da, recimo, bude doktorica na urgentnoj i da joj plaća bude nešto iznad hiljadu maraka, uz noćne dežure i svakodnevne intervencije na onima koji se propucavaju, tuku bokserima i palicama, ili noževima, što se ponovo javlja kao tradicionalan vid borbe u naših naroda.

Ako, dakle, djevojka, ima dovoljan broj godina i već sama nije otkrila put ka salonu za nadogradnju noktiju i kose, na majkama je da joj to, bez odgađanja, omoguće. Najbolje je ofarbati ih u platinasto plavu boju i odmah sugerirati način ophođenja. Za oduševljenje nečim treba koristiti sljedeće izraze: "ekstra", "cool", "vrh", "beton", a kad postoji bilo kakva mogućnost da nešto ne okarakteriše u superlativu najbolje je da ne govori ništa, jer se samo tako postaje uspješna i socijalno prihvatljiva žena.

Način izražavanja: Ukoliko vaše dijete hoće nešto zatražiti i obrati se vama ili bilo kome sa "molim", "mogu li" ili "mislim da bi trebalo", odmah prekidajte dijete, i recite mu da se mane ćorava posla. Na vama je da mu pokažete pravi način komunikacije. Poželjno je, dakle, da mladi naraštaji koriste zakletve u svakodnevnom govoru: "Oca'm'","matere mi", "sestre mi drage", "sviju mi mrtvi'", "dedinog mi sunneta", "gorio k'o ova cigara". Također, bitno je da se u zakletvama koriste poznate ličnosti i nadnaravne pojave: umjesto onoga "Tita mi", što ste vi kao dijete eventualno izgovarali, sugerišite djetetu da, prema, većinskom određenju društva govori "Allaha mi", "Isusa mi", ili "Gospoda mi Boga", kako bi lakše uvjerio sagovornike u ispravnost svojih stavova. Još je uvjerljivije kad se u zakletve uvode mrtvi, jer kletva "mrtvog mi oca", priznat ćete ima veću težinu, nego kad je glava porodice živa. Tako je, naravno, i s majkom.

Ljudska prava i način borbe za ciljeve: Ukoliko vaše dijete smatra da je u školi nepravedno zapostavljeno, da je znalo za veću ocjenu ili da smatra da se ne razumije dobro s profesorom ili nastavnikom, te da želi da to objasni na najargumentovaniji mogući način, odmah mu izbijte iz glave takav način rješavanja stvari. Prema posljednjim saznanjima iz crnih hronika, poželjno je da mu obezbijedite da u razred, ako nije spremio neki predmet, ponese vatreno naoružanje: u posljednje vrijeme hit je bomba, ali ukoliko ste boljeg imovnog stanja, kupite "Uzi", jer je Kalašnjikov, prosto, nepraktičan za nošenje u školskim torbama. Ukoliko dijete pokazuje sklonost ka istočnjačkim borilačkim vještinama kupite mu, jednostavno, palicu ili mač na rasklapanje. Snaga argumentacije je uvijek jača ako ima valjanu potporu.

Profesionalno usmjeravanje: Ako vaše dijete pokazuje sklonost, recimo, prema kompjuterima, ni slučajno nemojte dozvoliti da uludo troši vrijeme. Nađite mu instruktora za upadanje u online račune, "skidanje" brojeva s kartica, i traženje alternativnih puteva za internet bogaćenje. Legalan rad za kompjuterom ne donosi baš prevelike novce, tako da dijete od ranih tinejdžerskih godina treba biti spremno da samo sebi obezbijedi egzistenciju. Vaše dijete može imati i sportske sklonosti. Ukoliko je tako, odmah ga pošaljite u prvu kladionicu, ali ne sa previše novaca. Ono će, ako je pravi talent, odmah znati iskoristiti refleks i naći pravi put za ostvarenje svojih snova. Također, salon automata za igru je idealno mjesto za tu vrstu socijalne realizacije. Ako primijetite da vaše dijete ima sklonost ka brzom i prijekom rješavanju problema – vi ste sretni. Kod djeteta trebate razvijati refleks preživljavanja. Iznuđivanje materijalne dobiti je jedan od sigurnijih izvora prihoda. Ako, recimo, imate stariju i nemoćnu komšinicu za koju sumnjate da krije nešto novca i vrijednosti u kući, recite to svom djetetu i čekajte reakciju. Ako ode sa predmetom koji širi toplinu, dakle užarenom šipkom ili bakljom, i odmah dobije odgovor na to gdje se kriju stvari od vrijednosti, sretni ste jer se vaša genetika upisala u veličanstveni talent.

Ukoliko je vaše dijete sklono nešto radikalnijim rješenjima, možete predložiti i druge načine. Davljenje i spaljivanje starijih osoba jedan je legitimnijih načina probijanja kroz život. Davljenje "baba", prema dosadašnjoj praksi, najbolje se izvodi žicom, a u nedostatku toga mogu poslužiti i jastuk, te CO2 koji se može izazvati ograničenim požarom. Bitno je također znati pravilno usmjeriti dijete ako pokazuje umjetničke sklonosti. Neka vam ne padaju na pamet nikakvi klaviri, violine, kursevi crtanja, balet ili neke od poznatih umjetničkih disciplina. Djetetu dozvolite samo da gleda televizije poput BN-a, DM-a, ili ga jednostavno odvedite u neke od prominentnijih mjesta gdje mogu vidjeti svoje idole: Kaju, Stoju, Sandru Afriku, Bokija 13 i Vendi. Ukoliko vaše dijete traži da ga se stalno snima kamerom, već je na pola puta do uspjeha: ići će na reality show, a vi ćete u Svetu, Expressu i ostalim revijama pričati koji je omiljeni keks vašeg potomka i koji je od Cecinih hitova bio prva himna vaše porodice.

P.S.

Ukoliko mislite da je ovaj tekst plod bolesne mašte njegovog autora, na to apsolutno imate pravo. Ali, prošetajte ulicom, pročitajte crne hronike, izađite na ulicu, okrenite se oko sebe, i onda se zapitajte: odgajam li pravilno svoje dijete?