Informacije Zavoda u KS
31

Savjeti i zablude o koronavirusu: Udisanje dima iz petardi ne uništava virus, to je opasno

M. N.
Krizini štab Ministarstva zdravstva u KS
Krizni štab Ministarstva zadravstva KS objedinio je bitne informacije koje građani trebaju znati kada je riječ o koronavirusu. Osim standardnih informacija o mjerama prevencije, navedeni su i odgovori na najčešća pitanja, ali i najveće zablude, poput one da udisanje dima iz petardi uništava virus.

Građane najviše zanima informacija koliko je opasan koronavirus, ko se može zaraziti njim, kako se prenosi itd.

"Kao i kod drugih respiratornih bolesti, infekcija virusom SARS-CoV-2 može izazvati blage simptome kao što su: povišena temperatura, suhi kašalj i malaksalost te samo u pet posto slučajeva curenje nosa i grlobolja. Kod nekih može uzrokovati upalu pluća ili poteškoće s disanjem. Iako su još uvijek potrebna dodatna saznanja o tome kako virus utječe na ljude, izgleda da za starije i osobe s prethodno narušenim zdravstvenim stanjem (npr. dijabetes i bolesti srca) postoji veći rizik od razvoja težih oblika bolesti", navodi se u nekim odgovorima.

Kada je riječ o podatku koliko dugo virus može preživjeti na površini, kažu kako to još nije poznato, ali da preliminarni podaci ukazuju na to da je to nekoliko sati te da se može uništiti jednostavnim dezinfekcijskim sredstvom.

Kada je riječ o prenošenju virusa, istaknuto je kako virus mogu prenijeti i osobe koje su zaražene, a nemaju simptome, mada je do sada najčešći slučaj bio da ga prenose osobe koje već imaju razvijene simptome.

Kada je riječ o najčešćim zabludama, navode kako ne postoje dokazi da se kućni ljubimci mogu zaraziti koronavirusom. Također, navode kako antibiotici nisu djelotvorni u liječenju ove vrste virusa.

Ističu da ne postoje lijekovi koji se mogu koristiti kao prevencija da ne budete zaraženi, niti postoje dokazi da oseltamivir može izliječiti koronavirus.

Poručuju da osobe koje dobijaju pakete iz Kine nisu u riziku da se zaraze koronavirusom.

Negirali su da ulje susama može uništiti virus, kao i udisanje dima i gasa iz vatrometa ili petardi, naglašavajući da je to opasno.

"Ne postoje dokazi da korištenje vodice za ispiranje usne šupljine ili redovno ispiranje nosa fiziološkom otopinom štiti ljude od zaraze koronavirusom", ističu i demistificiraju zablude.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS podsjećaju kako treba često prati ruke sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje na bazi alkohola; prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom; izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama; izbjegavati kontakt s osobama koje imaju simptome; držati distancu na jedan metar od ljudi; ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.

Ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji i sl., javite se dežurnoj Higijensko-epidemiološkoj službi ZZJZ KS za uzimanje epidemioloških podataka na brojeve: 062 086 282, 062 030 778, 062 030 796 i 062 030 728.

Kada je riječ o ishrani, Svjetska zdravstvena organizacija izadala je upute da koristite različite daske za sjeckanje i noževe za sirovo meso i kuhanu hranu i da perete ruke između rada sa sirovom i kuhanom hranom.

"Čak i u područjima s epidemijom proizvodi od mesa se mogu sigurno konzumirati ako su temeljito skuhani i pravilno pripremljeni tokom rukovanja hranom", kaže se u savjetima.

Ukoliko morate putovati, izbjegavajte bliske kontakte s ljudima koji imaju temperaturu i kašalj, često perite ruke i ne dirajte oči, nos i usta. Ako nosite masku, bacite je poslije svakog korištenja i operite ruke nakon skidanja.

Jedite dobro skuhanu hranu i ne pljujte u javnosti. Ako se razbolite tokom putovanja, informišite osoblje i zatražite medicinsku pomoć što prije.

Više informacija potražite na web stranici Zavoda za javno zdravstvo KS.