BiH
129

Savjeti GSS Sarajevo: Ne idite na planinu minimalno 48 sati nakon padavina

Piše: A. Z.
Foto: GSS Sarajevo
(Foto: GSS Sarajevo)
Bez obzira koliko dobro poznajete predjele na kojima volite planinariti ili šetati, zima je jako opasna i varljiva zbog čega svaki odlazak na područja koja su udaljena od civilizacije zahtjeva adekvatnu pripremu kako se ne biste doveli u situaciju da vam treba pomoć Gorske službe spašavanja.

"U slučaju odlaska na neki planinski predio potrebne su zimske gume i adekvatna planinarska oprema. Postoji zimska planinarska oprema koja se mora koristiti u slučaju hladnoće jer vas može zadesiti ledena kora i vi se vrlo lako možete okliznuti ili čak otklizati u provaliju. Imali smo takav slučaj prošle godine u februaru gdje je jedna muška osoba podlegla, a ženskoj smo uspjeli spasiti život", kazao je za Klix.ba Edin Merzić, načelnik Gorske službe spašavanja Sarajevo.

Prije samog odlaska na planinu, važno je informisati se o vremenskoj prognozi i rejonu na koji idete, a ukoliko pouzdanih informacija nema na internetu, može vam ih dati GSS. Međutim, ono što je najvažnije jeste da minimalno 48 sati nakon padavina ne idete na planinu jer je to najopasnije vrijeme za obrušavanje lavina. Također, potrebno je povesti računa i o hrani i vodi.

"Treba pripremiti namirnice koje mogu opstati zimi. S obzirom da je voda zimi najčešće zaleđena, potrebno je ponijeti vodu i održavati je uz tijelo kako se ne bi zaledila. Sve što vam ostane u ruksaku za nekoliko sati će se zalediti i od takve vode nemate ništa. Treba pripremiti i mobitele, GPS aparate i slično. Treba adekvatno održavati temperaturu baterije jer se baterija do 70 posto brže prazni na hladnoći. Čuvajte je u blizini tijela i ponesite rezervnu koja vam može spasiti život u slučaju potrebe", ističe Merzić.

Prije svakog polaska poželjno bi bilo obavijestiti porodicu, prijatelje ili GSS jer samo jedan poziv može biti ključan u slučaju nevolje. GSS će brže reagovati ukoliko znaju lokaciju na kojoj se nalazite.

"Ljetos je naš kolega otišao u kanjon Rakitnice, bio je petak i rekao je ako se ne javi u nedjelju u 20 sati da dođemo po njega. Javio se u dogovoreno vrijeme i sve je bilo uredu. Biciklistički klubovi kad idu, recimo, na Maglić, uvijek nas obavijeste i mi uvijek budemo u pripravnosti. Ne volimo ovo što radimo, ali tu smo u slučaju potrebe", navodi načelnik GSS-a Sarajevo.