|

Savjet za zdravstvo SDP-a BiH predlaže zabranu kretanja i putovanja unutar BiH

Savjet za zdravstvo SDP-a BiH predlaže zabranu kretanja i putovanja unutar BiH
141
I. Č.
21.3.2020. u 11:12
41
komentara
141

dijeljenja
Savjet za zdravstvo SDP-a BiH predlaže zabranu kretanja i putovanja unutar BiH Foto: H. M./Klix.ba
Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH traži da na području cijele Bosne i Hercegovine hitno stupi na snagu zabrana putovanja unutar države, te potpuno zatvaranje granica i zabrana ulaska i izlaska iz zemlje za sva fizička lica.
Pozvali su krizne štabove da hitno uvedu i mjeru uvođenja policijskog sata u cijeloj državi, napomenuvši kako je nužno da se za Banja Luku, Mostar i Konjic, tri žarišta zaraze virusom COVID-19, uvede potpuna zabrana kretanja, uz omogućenje jednog, kontroliranog dnevnog izlaska u nabavku potrepština jednom članu domaćinstva.

"Savjet za zdravstvo SDP BiH traži od kriznih štabova na svim razinama da objave informacije o broju raspoloživih testova na virus COVID-19, broja respiratora, te stanja i kapaciteta svakog pojedinačnog izolatorija. Također, nužno je stavljanje u funkciju svih jedinica civilne zaštite u državi, te mobilizacija svih dostupnih zdravstvenih kadrova", stoji u saopćenju SDP-a BiH.

Navode kako je nedopustivo i sramotno da u stanju potrebe opće mobilizacije i saradnje, federalni ministar zdravstva još uvijek nije uspostavio niti kontakt, a kamoli bilo kakav oblik koordinacije aktivnosti sa kantonalnim ministarstvima zdravstva.

"Očekujemo od entitetskih vlada da od svih lokalnih i kantonalnih zdravstvenih sistema zatraže cjelovite informacije o kapacitetima za smještaj i tretiranje oboljelih ili onih za koji pokazuju simptome oboljenja od virusa, kso i o uslovima za provođenje testova, dostupnosti zaštitne opreme zdravstvenim radnicima i drugih medicinskih pomagala", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Napominju kako je samo odgovornim postupanjem, transparentnošću i tačnim podacima o raspoloživim resursima za borbu protiv pandemije moguće istu suzbijati, ali i smanjiti paniku među građanima koji imaju osjećaj da ih se drži 'u mraku' i neinformisane o stvarnom stanju pandemije u BiH.

"Konačno, riječima direktora Svjetske zdravstvene organizacije, očekujemo da vlasti na svim razinama shvate da je najkorisnija mjera za kontrolu virusa 'testiranje, testiranje, testiranje!'", stoji u saopćenju SDP-a BiH.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...