BiH
0

Savjet reisu-l-uleme IZ-a u BiH izrazio zadovoljstvo zbog parafiranja SAA

FENA
Savjet reisu-l-uleme, koji čine muftije Islamske zajednice u BiH na čelu s reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem, danas je izrazilo zadovoljstvo zbog parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

-Istinski opredijeljeni za istinu, pravdu, mir i pomirenje u BiH, Savjet reisu-l-uleme IZ-a u BiH izražava zadovoljstvo što je došlo do parafiranja Sporazuma između države BiH i EU. Tim činom država BiH ulijeva vjeru ljudima i narodima u BiH da trajni mir nije ničim uvjetovan, da pravo na slobodu nije posljedica nasilja i da sigurnost nije ovisna o strahu, prenosi agencija MINA.

U saopćenju se također navodi da je EU jučerašnjim činom osnažila nadu bh. društvu da je BiH poželjna u velikoj evropskoj familiji društava i država koje su predane zaštiti visokih vrijednosti, kao što su pravo na život, pravo na vjeru, pravo na slobodu, pravo na imetak i pravo na čast.

Savjet reisu-l-uleme IZ-a u BiH iskazuje zahvalanost svim domaćim i evropskim dužnosnicima, "koji su na bilo koji način pridonijeli da se danas osjećamo sigurnijim u našim domovima i našoj domovini nego jučer i da naša djeca mogu sanjati o svojoj boljoj budućnosti".

Savjet je prihvatio i inicijativu istaknutih bh. reditelja "Evropa danas" u kojoj se traži da naša zemlja bude primljena u EU po hitnom postupku, jer bi tim činom Evropa jasno pokazala da je slobodna od islamofobije, te da je tolerancija njezina kulturna i civilizacijska moć koja je vodi u 21 stoljeće.

Savjet reisu-l-uleme IZ-a BiH stoga podržava inicijativu bh. reditelja i očekuje da to podrže svi pojedinci i udruženja, koja rade na tome da budućnost bude bolja od prošlosti.