{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savjet ljekara: Ishranu i odijevanje prilagoditi visokim temperaturama

F
6.7.2015. u 11:50
0
21
Savjet ljekara: Ishranu i odijevanje prilagoditi visokim temperaturama
0
Savjet ljekara: Ishranu i odijevanje prilagoditi visokim temperaturama
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Meteorolozi u Bosni i Hercegovini najavili su za naredne dane temperature i do 40 stepeni, a ljekari su stoga upozorili građane da vode računa o odijevanju i ishrani koju je potrebno prilagoditi visokim temperaturama.
Iako u sarajevskoj hitnoj pomoći za sada nije povećan broj intervencija, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić - Taljanović pozvala je građane da se ne izlažu suncu u periodu od 10.00 do 17.00 sati.

Govoreći o odijevanju navela je da odjeća treba biti svijetlih boja i od prirodnih vlakana, a ukoliko se boravi vani potrebno je nositi zaštitu za glavu kao što su marame, kačketi ili šeširi.

"Uz sebe je važno imati bočicu vode za piće. Također, kada je u pitanju konzumiranja pića potrebno je koristiti vodu ili čaj, a izbjegavati alkoholna i gazirana pića kao i kafu", pojasnila je direktorica Softić-Taljanović za Fenu.

U ovakvim specifičnim vremenskim uvjetima potrebno je konzumirati sezonsko voće i povrće koje je potrebno prethodno oprati pod mlazom čiste vode, a preporučuje se izbjegavanje lako kvarljive hrane poput mesa i mesnih prerađevina, majoneze ili sladoleda.

Direktorica je kazala da je potrebno koristiti provjerenu hranu te pripremati hranu samo za jedan dan zbog lakšeg kvarenja hrane na visokim temperaturama i to u cilju preveniranja crijevnih infekcija.

Kada su u pitanju rizične grupe, a kod ekstremno visokih i niskih temperatura to su djeca, trudnice, osobe treće životne dobi i hronični bolesnici, ljekari su ih pozvali da se ne izlažu suncu i fizičkim naporima.

"Bolesnici koji imaju neku od hroničnih bolesti trebaju redovno uzimati terapiju. Usljed visoke temperature krvni pritisak može oscilirati te bi pacijenti s povišenim krvnim pritiskom trebali svakodnevno da ga kontroliraju", kazala je direktorica Zavoda da hitnu pomoć.

Ukoliko se takvi bolesnici budu loše osjećali i primijete oscilacije prilikom mjerenja krvnog pritiska, Softić - Taljanović kaže da se pacijenti trebaju javiti porodičnom ljekaru koji će dati dalje upute za eventualno povećanje doze lijekova.

Pozvala je bolesnike da samovoljno ne mijenjaju terapiju ili dozu terapije.

U prijepodnevnim satima danas su zabilježene temperature do 31 stepen. Najniža temperatura bila je na Bjelašnici i iznosila je 15 stepeni, a najviša temperatura izmjerena je u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Mostaru i Stocu 31 stepen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: