Preporuke stručnjaka
329

Savjet građanima kako da postupe ako sumnjaju na zarazu koronavirusom: Ne ići u domove zdravlja

Er. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Osobe koje imaju respiratorne probleme i sumnjaju na potencijalnu zarazu koronavirusom ne trebaju same dolaziti u domove zdravlja, Klinički centar i druge zdravstvene ustanove, već pozivom na brojeve telefona kontaktirati mobilne timove.
U Bosni i Hercegovini već su potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom u Banjoj Luci. Kako je na današnjoj konferenciji za medije rečeno riječ o državljaninu BiH koji je bio na radu u Italiji i njegovom maloljetnom djetetu.

Entitetski organi već su istakli da nema mjesta panici kao i da se problemu pristupa odgovorno. U kontekstu pojave prvih slučajeva koronavirusa u BiH treba podsjetiti na preporuke Kriznog štaba Kantona Sarajevo koji je naveo da se i dalje provode mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja u kojima je epidemija korona virusa.

U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje), prema preporukama Kriznog štaba, osobe trebaju zvati dežurnu Higijensko-epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo KS, kako bi telefonski dobili informacije o daljnjem postupanju i to na telefone: +387 62 086 282, +387 62 030 778, +387 62 030 796 i +387 62 030 728.

Stanovnici Bosne i Hercegovine detaljnije informacije mogu pronaći i na zvaničnim web stranicama kantonalnih ministarstva zdravstva u kojim imaju prijavljeno mjesto prebivališta kao i web stranicima entitetskih ministarstva zdravstva.

Ministarstva zdravstva u BiH:

- Federalno ministarstvo zdravstva

Također, osobe koje imaju spomenute simptome ne treba same da dolaze u domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove. Uz spomenute telefone, moguće je kontaktirati svoje porodične ljekare za preporuke o daljnjem postupanju.

Testiranje na koronavirus ne provodi se na zahtjev osoba, pojedinačno, nego isključivo prema striktnim medicinskim i epidemiološkim indikacijama, a nakon medicinskih pregleda i epidemiološkog anketiranja.

Preporuke za stanovništvo su sljedeće: izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru radi sprečavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem; izbjegavati bliski kontakt s osobama čiji je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje); izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, koristiti hiruršku masku i rukavice; učestalo prati ruke toplom vodom i tečnim sapunom, u nedostatku koristiti dezinficijens na bazi alkohola; konzumirati adekvatno termički obrađene namirnice, posebno meso; pojačati higijenske mjere okoline (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje); izbjegavati nezaštićen spolni odnos s osobama čiji je zdravstveni status nepoznat; izbjegavati dijeljenje pribora za injektiranje lijekova ili drugih supstanci; adekvatnom ishranom i stilom života jačati imunitet; redovno koristiti propisanu terapiju od ljekara.