|

Savić i Mučibabić još tri mjeseca u pritvoru

Savić i Mučibabić još tri mjeseca u pritvoru
0
B
BIRN
5.12.2007. u 14:52
0
komentara
0

dijeljenja
Savić i Mučibabić još tri mjeseca u pritvoru
Sud BiH je prihvatio zahtjev Državnog tužilaštva i za još tri mjeseca produžio pritvor za Krstu Savića i Milka Mučibabića. Obojica su osumnjičeni za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Trebinje.
Savić i Mučibabić se sumnjiče za pritvaranje, mučenje i ubijanje više civila Bošnjaka i Hrvata u Nevesinju, u vrijeme dok je Savić bio načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Trebinje, a Mučibabić policajac. Tužilaštvo obojicu sumnjiči i za ubistvo devet osoba u selu Čanje, kao i za dešavanja u “Kotlovnici”, gdje su bile zatvorene žene i djeca, a njih 48 je i ubijeno.

Tužilaštvo svoj zahtjev temelji na istim razlozima na osnovu kojih je osumnjičenima pritvor prvobitno određen, a potom i produživan – zbog mogućnosti bjekstva i utjecanja na svjedoke.

Savić i Mučibabić uhapšeni su 6. septembra ove godine, od kada se i nalaze u pritvoru.

“Ništa se bitno nije promijenilo, ali Tužilaštvo u tom periodu nije uspjelo završiti istragu. Nemamo namjeru neograničen vremenski period tražiti svjedoke, ali nam treba vremena da saslušamo još neke ljude”, objasnio je tužilac Munib Halilović, dodavši kako vjeruje da će optužnicu podići prije nego isteknu tri mjeseca.

Krsto Savić, čiji branilac nije mogao prisustvovati ovom ročištu, samo je rekao da se protivi prijedlogu Tužilaštva, te da nema namjeru da bježi ili utiče na svjedoke.

“Znam da ništa nisam kriv, čovječe”, obratio se Savić Sudskom vijeću.

Ranko Dakić, branilac drugoosumnjičenog Mučibabića, razloge Tužilaštva za produženje pritvora ocijenio je “paušalno nabrojanim, na bazi pretpostavki”, te predložio da se osumnjičenom izreknu mjere zabrane.

“Ekonomski nije moguće da on promijeni mjesto boravka, nema čak ni pasoš”, rekao je Dakić za svog branjenika.

Tužilac smatra da nikakve alternativne mjere ne bi bile adekvatne, budući da bi ih sprovodili zaposlenici CJB-a Nevesinje, bivši saradnici osumnjičenih, koje Tužilaštvo namjerava saslušati kao svjedoke.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.