{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saveza logoraša najavljuje mogućnost štrajka glađu ispred zgrade Vade FBiH

F
30.5.2008. u 15:33
0
0
Saveza logoraša najavljuje mogućnost štrajka glađu ispred zgrade Vade FBiH
0
Saveza logoraša najavljuje mogućnost štrajka glađu ispred zgrade Vade FBiH
Upravni odbor Saveza logoraša Bosne i Hercegovine traži sazivanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kojoj bi prisustovali i Upravni odbor Saveza i predstavnici Vlade FBiH s premijerom Brankovićem na čelu.
Ovo je zaključak s danas održane hitne vanredne sjednice Upravnog odbora Saveza logoraša BiH, u sklopu razmatranja realizacije zaključaka s mirnog protestnog mitinga koji je ova populacija 9. maja održala ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je na pres-konferenciji da će Upravni odbor međunarodnu zajednicu upoznati o postupku Vlade FBiH prema žrtvama torture i pozvati je na poduzimanje koraka u pogledu ponašanja vlasti, pogotovo u FBiH, prema toj populaciji.

"Ukoliko Zastupnički dom Parlamenta FBiH ne bude našao za shodno da riješi pitanje bivših logoraša, kompletan Upravni odbor će štrajkovati glađu pred Vladom FBiH“, upozorio je Tahirović.

Naglasio je da će Savez na toj sjednici iznijeti svoj prijedlog o izmjenama Zakona o zaštiti žrtava torture. Ujedno je podsjetio da je Savez uradio kompletan Zakon i dostavio ga nadležnim resornim ministrima. Zakon je zasnovan na međunarodnim konvencijama i odluci Komisije o zaštiti žrtava torture koja je donesena u novembru 2005. godine. U toj odluci se BiH obavezuje da tokom 2006. riješi ovo pitanje.

Upravni odbor je danas zaključio da je odnos Vlade FBiH prema mirnom i najavljenom mitingu, koji je 9. maja protekao bez ijednog incidenta, bio nekorektan i neljudski prema žrtvama koje su došle iskazati svoje mišljenje.

"Taj odnos je pokazao da u BiH još nema ni želje ni volje da se ukaže na činjenice šta je to bilo u ovoj državi: je li to bila agresija ili nešto drugo što se iza brda valja“, konstatirao je Tahirović.

Imajući u vidu činjenicu i način na koji je Vlada FBiH dočekala oko 3.000 žrtvava iz cijele BiH, Upravni odbor je odlučio da ne poziva članstvo na miting, jer smatra sebe odgovornim da riješi njihovo pitanje, a ne da ih ponovno izloži "vjerovatno fizičkom obračunu sa specijalnim jedinicama“.

Savez logoraša BiH smatra da je očito da ljudi u BiH još ne mogu da shvate da ova populacija postoji.

"Ili je možda trebalo svi da budemo pobijeni kako bi neko mogao da priča po Evropi o stravičnom stradanju u BiH“, kazao je Tahirović, poručujući „gospodi u Vladi FBiH“ da, ukoliko nemaju viziju kako će riješiti funkcioniranje Federacije BiH, podnesu ostavke.

"A mi ćemo pronaći ljude koji će voditi Federaciju i sigurno pronaći rješenje“, dodao je.

Radi podsjećanja, u Sarajevu je 9. maja na platou ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan jednosatni mirni protest bivših logoraša koji su zatražili zakonsko zbrinjavanje te populacije kao žrtava tortura doživljenih tokom proteklog rata u BiH.

Tada je od Vlade FBiH zatraženo da izmjenama sadašnjih federalnih zakona o zaštiti boraca te zaštiti civilnih žrtava rata omogući ustanovljavanje najmanje šezdesetpostotne invalidnosti i odgovarajućih prava koja proističu iz takvog statusa bivšim logorašima koji su kao civili zarobljeni i bili zatočeni duže od tri dana u logorima. Onima koji su zarobljeni kao pripadnici Armije RBiH i MUP-a i trpjeli logorsku torturu najmanje tri dana treba priznati dvadesetpostotnu invalidnost i odgovarajuće prinadležnosti, bio je zahtjev bivših logoraša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: