{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez za promjene ostaje u Vijeću ministara BiH, nije isključen izlazak DF-a

5.10.2015. u 12:07
11
54
Savez za promjene ostaje u Vijeću ministara BiH, nije isključen izlazak DF-a
11
Savez za promjene ostaje u Vijeću ministara BiH, nije isključen izlazak DF-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izvršna vlast u Federaciji BiH još uvijek nije formirana, a ovih dana posebno se spekuliše o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH. Stav najutjecajnije bošnjačke stranke u BiH je jasan: SDA ostaje privržena Savezu za promjene na državnom nivou.
Ove sedmice unutarstranački organi Stranke demokratske akcije (SDA) održat će sjednice na kojim će biti predočeni rezultati pregovora sa nekoliko političkih stranaka, između ostalih i Savezom za bolju budućnost (SBB) o formiranju koalicije na nivou entiteta Federacija BiH.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je za Klix.ba kako će organi stranke kroz diskusije zauzeti najoptimalniji, najkonkretniji i najefikasniji stav u vezi s načinom funkcionisanja vlasti u naredne tri godine kako bi se započeti proces reformi završio.

"Evidentno je da su se stvari u BiH pomakle i da idu ka boljem", rekao je Zukić.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić nedavno je izjavio kako sa novim koalicionim partnerima iz entiteta FBiH može razgovarati i o kvoti na državnom nivou, ali kako se SDA neće odreći Saveza za promjene.

To je pokrenulo nagađanja da bi SBB, na čijem čelu se nalazi Fahrudin Radončić, mogao zamijeniti Demokratsku frontu Željka Komšića.

Zukić ističe kako SDA nikada nije nikoga tjerala i sklanjala iz vlasti, te da je Demokratska fronta iz Vlade Federacije BiH sama izašla.

Amir Zukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amir Zukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)


"Dijalozi unutar organa vlasti trebaju da se vode na sjednicama, a ne slanjem saopćenja i stavova medijima putem kojih se šalju poruke kolegama iz vlasti. Mislim da to nije funkcionalan način rada", rekao je Zukić.

On dodaje da je SDA opredijeljena za Savez za promjene u Vijeću ministara BiH s obzirom na to da je Savez za promjene do sada pokazao da je opredijeljen za evropsku BiH.

"U BiH samo politički neuki ljudi mogu vjerovati da se samo jednom narodu može praviti dobro", kazao je Zukić.

Zukić nije htio ni potvrditi, a ni isključiti mogućnost isključivanja Demokratske fronte iz Vijeća ministara BiH.

"Nećemo nikoga tjerati. Ako neko osjeća da mu je tu tijesno i da ne može djelovati, to je već njegov problem, a ne problem SDA", zaključio je Zukić.

Simbolično je da je nedavno i zamjenik ministrice odbrane BiH Emir Suljagić (DF) izjavio medijima kako smatra da Demokratska fronta treba izaći iz vlasti na svim nivoima.

Podsjećamo, vlast u Federaciji BiH u krizi je od djelimičnog izlaska Demokratske fronte iz Vlade Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: