|

Savez za promjene o reviziji presude: Podnijet ćemo krivične prijave, moguć kraj koalicije

Savez za promjene o reviziji presude: Podnijet ćemo krivične prijave, moguć kraj koalicije
94
Piše: A. B.
20.2.2017. u 13:42
358
komentara
94

dijeljenja
1/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/6 Vukota Govedarica (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
3/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/6 Dragan Čavić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
5/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predstavnici Saveza za promjene na današnjoj konferenciji za medije izjavili su kako je vlast na državnom nivou u tehničkom mandatu te da će pokrenuti krivične prijave kada je riječ o pokretanju revizije presude BiH protiv Srbije.
Šef Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je kako Republika Srpska ne smije biti dodatno optužena niti ugrožena prema bilo kojem osnovu.

"Nakon današnjeg sastanka smo usaglasili naše stavove, a jedan od njih se odnosi na Predsjedništvo BiH i Mladena Ivanića koji će tražiti vanrednu sjednicu u što kraćem roku. Nadamo se da će ostala dva člana Predsjedništva iskoristiti priliku i odazvati se tom sastanku. Tada će se pokušati razriješiti ustavna kriza dijalogom", kazao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, ukoliko Sakib Softić pokrene reviziju presude, što je, kako je kazao, nezakonito i neustavno, "onda svi moraju znati da se vlast koju kreiramo nalazi u tehničkom mandatu i da u Parlamentu BiH nema skupštinske većine".

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da Izetbegović djeluje vaninstitucionalno te da će on biti isključivi krivac za novonastalu situaciju. Dodao je da su članice Saveza za promjene jedinstvene te da na novonastalu krizu trebaju reagirati mudro, ali dovoljno snažno.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a rekao je da revizija presude nema institucionalni karakter dok Savez za promjene stvari želi vratiti u okvire institucija.

"On mora biti svjestan da od trenutka predaje aplikacije nema parlamentarnu većinu", kazao je Čavić rekavši da će poduzeti isključivo radnje koje su institucionalne.

Što se tiče posebne sjednice NSRS-a o reviziji presude Čavić je rekao da je ona neophodna s tim da će biti održana nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Čavić je rekao da je Savez za promjene angažirao pravnike koji su analizirali eventualnu krivičnu odgovornost svih koji su učestvovali u odluci o reviziji. Izrazio je nadu da će Izetbegović ipak odustati od revizije.
Prijavi grešku


Komentari (358)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...