Isti uslovi za sve
8

Savez udruženja penzionera FBiH traži usvajanje Zakona o PIO do kraja godine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Kix.ba
Foto: Arhiv/Kix.ba
Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH ponovo je pozvao na usvajanje novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju te naglašava kako za sve kategorije moraju biti isti uslovi penzionisanja.

"Iz razloga koje smo objašnjavali ranije, a u najkraćem to su djelimična ispravka nepravdi koje je nanio dosadašnji zakon, ispravno usklađivanje penzija u narednim godinama, sigurnost i redovnost isplate i još nekih manje značajnih poboljšanja, penzioneri su podržali novi Zakon o PIO i to u tekstu kakav je predložen Parlamentu, jer smo takav tekst u višemjesečnim pregovorima i ispregovarali" navodi se u saopćenju Saveza.

Ističu kako 411.000 penzionera izražava duboko ogorčenje traženjem nekih kategorija sadašnjih zaposlenika, kao što su policijski sindikati da se njima, mimo ostvarenih plata i uplaćenih doprinosa, obračunavaju više penzije od svih drugih kategorija radnika: rudara, ljekara, metalaca, zidara...

"Penzioneri su posebno ogorčeni činjenicom da sindikat policije traži da njihove buduće penzije budu od 1.000 do 2.000 KM, što je tri do šest puta više od prosječne penzije koju primaju sadašnji penzioneri u FBiH. Prilikom posjete njihovih predstavnika Savez UP/U u FBiH je odbio dati podršku tom njihovom nerealnom i nepravednom zahtjevu, što su, koliko smo informirani, učinili predstavnici svih drugih društvenih organizacija od kojih su oni tražili podršku", saopćeno je iz Saveza.

Penzioneri u Federaciji BiH poručuju i policijskim službenicima i cijeloj javnosti da, kako navode, energično zahtjevaju od Parlamenta FBiH da do kraja godine usvoji novi Zakon o PIO te da će i oni doći na zasjedanje Parlamenta, ali u "višestruko većem broju od onog kojim prijeti policija".