{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez udruženja izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH podržava kampanju održivog povratka

F
13.9.2007. u 16:45
0
0
Savez udruženja izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH podržava kampanju održivog povratka
0
Savez udruženja izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH podržava kampanju održivog povratka
Na proširenoj sjednici Predsjedništva Saveza udruženja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH donesena je Odluka da se zalažući se za potpuno provođenje Strategije za implementaciju Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH podrži kampanja održivom povratku u BiH.
Predsjedništvo Saveza je, smatrajući kako je neophodno da državne institucije najozbiljnije shvate da trebaju izdvajati neophodne iznose za njenu realizaciju, uputilo i zahtjev predsjedavajućem i svim članovima Parlamentarne skupštine BiH u kojem se apelira na usvajanje budžeta Vijeća ministara za 2008. godinu vodeći računa o potrebama ove najugroženije populacije stanovništva.

-Glasajući za predloženi budžet za 2008. godinu, u kojem je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dalo svoj prijedlog za iznose potrebne u 2008. godini, bit ćemo uvjereni u izjavu koju svakodnevno slušamo po medijima, a koju izgovaraju lideri iz političkih stranaka iz koje ste izabrani:"Bez povratka izbjeglica u svoje prijeratne domove nema ni opstanka BiH", stoji u zahtjevu Saveza.

U saopćenju Saveza se navodi kako i predstavnici međunarodnih organizacija i najvećih donatora u procesu povratka (EU, SIDA, SDC, USAID, Ambasada Holandije) očekuju da će konačno i institucije BiH shvatiti važnost procesa povratka i izdvojiti ozbiljnije iznose za ovaj proces u narednoj godini.

Dosadašnjih milion ili nešto više konvertibilnih maraka, koliko se prethodnih godina izdvajalo u budžetu Vijeća ministara za ove potrebe, bila je simbolika ali ne i novac izdvojen za rješavanje jednog integralnog dijela procesa povratka, smatra Savez.

Podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju da je podnijeto 40.000 zahtjeva nezbrinutih porodica (raseljenih osoba i izbjeglica za rekonstrukcijom njihovih stambenih jedinica), da je
2. 750 povratničkih domaćinstava bez električne energije, oko 7.000 osoba, odnosno 2. 550 raseljenih porodica u kolektivnim centrima te da su neosiguravanje veće zaposlenost povratnika, nemogućnost pristupa i neujednačena politika u pristupu pravima na rad i zapošljavanje, zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu i druga osnovna ljudska prava kao i neriješeno pitanje deminiranja ozbiljan propust u implementaciji Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma koji je predvidio formiranje komisije za izbjeglice BiH.

Nije realizirano ni formiranje imovinskog fonda, a proces povratka nije pratio koordiniran rad svih učesnika pa smo kao posljedicu dobili siromaštvo, beskućnike i bijedu koja je direktno pogođena ovim propustom, ističu u saopćenju.

Savez podsjeća da su prije izbora 2006. Platformu izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika BiH potpisale 23 političke partije i obećale da će je realizirati, saopćeno je iz Saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: