Nezadovoljstvo raste
79

Savez sindikata policije u FBiH o novom zakonu o PIO: Nezadovoljni smo, tjeraju nas na štrajk

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez Sindikata policije i uposlenika u Ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH izrazio je nezadovoljstvo Nacrtom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

"Prije svega treba istaknuti da će penzije po novom zakonu biti znatno manje u odnosu na visinu penzije regulisanu po trenutno važećem zakonskom propisu, što će u mnogome zasigurno uticati na ionako tešku finansijsku situaciju i standard novih penzionera", navodi se u saopćenju pristiglom iz Saveza Sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima FBiH.

Oni su se u ranijem periodu više puta obraćali Vladi i Parlamentu FBiH, te nadležnim ministarstvima, sa prijedlogom jedinstvenog načina rješavanje pitanja penzionisanja.

"Pismenim putem smo tražili da se prilikom odlaska u penziju uposlenicima MUP-ova sa područja cijele F BiH, odnosno prilikom obračuna penzije, uzima prosjek posljednjih pet godina ili pet godina najpovoljnijih za uposlenika, ili da se ova kategorija uposlenika izuzme iz prijedloga zakona o PIO/MIO te riješi posebnim zakonom, što svakako nije prihvaćeno niti od Vlade a niti od Parlamenta FBiH. Slično zakonsko rješenje primjenjuje se u zemljama okruženja, pa i u BiH, kada je riječ o pripadnicima Oružanih snaga BiH, koji su izuzeti iz zakona te da im se prema važećim zakonskim rješenjima računa petogodišnji prosjek za obračun penzije", stoji u saopćenju.

Dodaju da su nezadovoljni što, kao reprezentativni sindikat za teritoriju Federacije FBiH, nisu pozvani niti bili uključeni prilikom donošenja prijedloga odnosno Nacrta zakona o PIO/MIO.

"Nismo bili u mogućnosti da iskažemo svoje mišljenje i damo svoje prijedloge, iako kao reprezentativni sindikat imamo pravo zastupati svoje članstvo, učestvovati u pregovorima o pitanjima kao što je zakon o PIO/MIO odnosno učestvovati u tijelima koja predlažu zakone koja su od značaja za sindikalno članstvo i njihov pravno materijalni status. I na ove probleme u više navrata ukazivali smo nadležnima u Vladi FBiH, ali sa druge strane nije bilo razumijevanja", navodi se u saopćenju.

Savez Sindikata policije i uposlenika u Ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH navodi da nije prihvatljiv Nacrt zakona o PIO/MIO koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

"Pozivamo Vladu i premijera FBiH, odnosno Federalno ministratsvo rada i socijelane politike te Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, da u roku od 10 dana zakažu sastanak sa predstavnicima Saveza Sindikata policije i uposlenika u Ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH te drugim policijskim sindikatima na području FBiH, da za navedeno pitanje pokušamo mirnim i razumnim načinom naći rješenje, u protivnom ovaj sindikat će biti prinuđen da na drugi način ostvaruje svoja prava, pa i organizovanjem javnog okupljanja i štrajka svih uposlenika u Ministarstvima unutrašnjih poslova na teritoriji Federacije", naveli su policajci.