|

Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste

Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste
0
F
FENA
29.12.2011. u 16:53
0
komentara
0

dijeljenja
Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste Foto: Sarajevo-x.com
Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) na redovnoj sjednici u Sarajevu raspravljao je o napadima na sindikat i na sindikalne aktiviste.
Glavni odbor SSSBiH podsjeća da se predstavnici sindikata tokom socijalnog dijaloga ponašaju u skladu s konvencijama o vođenju socijalnog dijaloga, koje je ratifikovala i Bosna i Hercegovina.

Sindikalni aktivisti plaće i naknade primaju isključivo iz članarine koju uplaćuju članovi sindikata, a odluku o njihovom iznosu donose legitimno izabrani organi pojedinačnih sindikata.

Osim toga, primanja pojedinaca su po Zakonu o radu FBiH tajna, te javno iznošenje tih podataka predstavlja kršenje zakona.

Glavni odbor je, također, obavezao Predsjedništvo SSSBiH da, u skladu sa stavovima SSSBiH, pripremi hodogram, odnosno rokove za izradu zakonskih rješenja od Vlade FBiH, njihovog upućivanja u parlamentarnu proceduru i usvajanja od Parlamenta FBiH.

Ukoliko dođe do bilo kakvih zastoja u realizaciji ovih aktivnosti, Predsjedništvo Glavnog odbora SSSBiH je u obavezi da pripremi i Glavnom odboru SSSBiH predloži poduzimanje sindikalnih akcija, uključujući i proteste, generalni štrajk na nivou kantona i Federacije BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.