{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste

F
29.12.2011. u 16:53
0
0
Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste
0
Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste
Foto: Sarajevo-x.com
Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) na redovnoj sjednici u Sarajevu raspravljao je o napadima na sindikat i na sindikalne aktiviste.
Glavni odbor SSSBiH podsjeća da se predstavnici sindikata tokom socijalnog dijaloga ponašaju u skladu s konvencijama o vođenju socijalnog dijaloga, koje je ratifikovala i Bosna i Hercegovina.

Sindikalni aktivisti plaće i naknade primaju isključivo iz članarine koju uplaćuju članovi sindikata, a odluku o njihovom iznosu donose legitimno izabrani organi pojedinačnih sindikata.

Osim toga, primanja pojedinaca su po Zakonu o radu FBiH tajna, te javno iznošenje tih podataka predstavlja kršenje zakona.

Glavni odbor je, također, obavezao Predsjedništvo SSSBiH da, u skladu sa stavovima SSSBiH, pripremi hodogram, odnosno rokove za izradu zakonskih rješenja od Vlade FBiH, njihovog upućivanja u parlamentarnu proceduru i usvajanja od Parlamenta FBiH.

Ukoliko dođe do bilo kakvih zastoja u realizaciji ovih aktivnosti, Predsjedništvo Glavnog odbora SSSBiH je u obavezi da pripremi i Glavnom odboru SSSBiH predloži poduzimanje sindikalnih akcija, uključujući i proteste, generalni štrajk na nivou kantona i Federacije BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: