{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste

F
29.12.2011. u 16:53
0
0
Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste
0
Savez samostalnih sindikata BiH osudio napade na svoje aktiviste
Foto: Sarajevo-x.com
Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) na redovnoj sjednici u Sarajevu raspravljao je o napadima na sindikat i na sindikalne aktiviste.
Glavni odbor SSSBiH podsjeća da se predstavnici sindikata tokom socijalnog dijaloga ponašaju u skladu s konvencijama o vođenju socijalnog dijaloga, koje je ratifikovala i Bosna i Hercegovina.

Sindikalni aktivisti plaće i naknade primaju isključivo iz članarine koju uplaćuju članovi sindikata, a odluku o njihovom iznosu donose legitimno izabrani organi pojedinačnih sindikata.

Osim toga, primanja pojedinaca su po Zakonu o radu FBiH tajna, te javno iznošenje tih podataka predstavlja kršenje zakona.

Glavni odbor je, također, obavezao Predsjedništvo SSSBiH da, u skladu sa stavovima SSSBiH, pripremi hodogram, odnosno rokove za izradu zakonskih rješenja od Vlade FBiH, njihovog upućivanja u parlamentarnu proceduru i usvajanja od Parlamenta FBiH.

Ukoliko dođe do bilo kakvih zastoja u realizaciji ovih aktivnosti, Predsjedništvo Glavnog odbora SSSBiH je u obavezi da pripremi i Glavnom odboru SSSBiH predloži poduzimanje sindikalnih akcija, uključujući i proteste, generalni štrajk na nivou kantona i Federacije BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: