BiH
21

Savez općina i gradova FBiH o pokretanju tužbe prema FBiH

FENA
U Čitluku se danas održava sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH na kojoj će se donijeti odluka o tome hoće li se pokrenuti tužba prema Federaciji BiH.

Naime, na sjednici će se raspravljati o aktivnostima Saveza po pitanju izuzimanja jedinica lokalne samouprave od oplate duga prema Međunarodnom monetarnom fondu i moguće pokretanje tužbe prema Federaciji BiH.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin i načelnik Čitluka Ivo Jerkić u izjavama za novinare, uoči sjednice, istaknuli su je kako je 80 općina u Federaciji BiH samo u 2013. godini oštećeno za 18,2 milijuna po osnovi otplate duga prema MMF-u.

Po Jerkićevim riječima, to je novac koji pripada lokalnoj samoupravi.

"To su sredstva od PDV-a koja se trebaju vratiti općinama, a ne da se od tih sredstava prvo izmiruje inozemni dug, odnosno da mi vraćamo indirektno duge prema MMF-u", kazao je Jerkić u izjavi novinarima.

"Mi nismo korisnici sredstava. Protuzakonito je da drugi uzimaju kredit, a da ga mi vraćamo", dodala je Travljanin

Inače, Savez je angažirao odvjetnika koji će ga zastupati po spomenutom pitanju te je uputio opomenu pred tužbu predsjedniku Federacije BiH, premijeru Federacije BiH i federalnom ministru financija.