{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez: Nećemo pozvati borce da sutra dođu pred Parlament

F
28.4.2008. u 11:58
0
0
Savez: Nećemo pozvati borce da sutra dođu pred Parlament
0
Savez: Nećemo pozvati borce da sutra dođu pred Parlament
Upravni odbor federalnog Saveza demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. zahtijeva da Dom naroda Federalnog parlamenta usvoji sutra set mjera predloženih iz Federalne vlade koje se odnose na prava demobilisanih boraca.
Pošto očekuje da će Dom naroda uvažiti ovaj apel, Upravni odbor boračkog saveza neće pozvati borce da se okupe sutra ispred zgrade Parlamenta, saopćeno je danas iz ove asocijacije.

Ako Vladine mjere ipak ne budu usvojene, dan kasnije, 30. aprila, Upravni odbor će na vanrednoj sjednici odlučiti o svojim daljnim potezima i odnosu boraca prema predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti.

Savez demobilisanih boraca u FBiH insistirat će u idućem mjesecu na potpunoj implementaciji Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u FBiH, saopćeno je danas.

U Parlamentu FBiH za sutra je sazvana vanredna sjednica Doma naroda da bi se delegati izjasnili o setu mjera koje je predložila Federalna vlada s obrazloženjem da će njima osigurati izvor finansiranja za naknade koje prema ovom zakonu pripadaju demobilisanim borcima u FBiH za vrijeme dok su nazaposleni.

U finansijskoj primjeni ovog zakona pojavile su se teškoće koje su kulminirale izostankom ovogodišnjih naknada za mart i boračkim prijetnjama protestima.

Kao način za otklanjanje teškoća do kraja 2008. godine, Vlada predlaže izmjene triju federalnih zakona i jednog segmenta ovogodišnjeg budžeta FBiH u namjeri da federalni i kantonalni nivoi učestvuju jednako u finansiranju naknada (pedeset posto prema pedeset posto), s tim da u kantonalnim udjelu, dio novca treba da obezbjeđuju i zavodi za zapošljavanje.

Da bi ove mjere stupile na snagu, treba da ih odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Protekle sedmice već ih je odobrio većinom glasova Predstavnički dom, uz protivljenje poslanika iz stranaka s hrvatskim predznakom.

Mada o mjerama nije glasano i dan kasnije na sjednici Doma naroda, već je izjašnjavanje zakazano za 29. april, delegati koji su u tom Domu predstavnici bh. Hrvata pokazali su da na njih ne gledaju s odobravanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: