{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez logoraša u BiH upozorava na sramotan odnos prema bivšim logorašima

F
8.10.2015. u 15:00
0
2
Savez logoraša u BiH upozorava na sramotan odnos prema bivšim logorašima
0
Savez logoraša u BiH upozorava na sramotan odnos prema bivšim logorašima
Foto: FENA
Savez logoraša u BiH ukazao je danas na sramotan odnos institucija vlasti u BiH prema toj kategoriji ljudi i kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava posebno u vezi s tužbama za naknadu nematerijalne štete.
Predsjednik Saveza Jasmin Mešković podsjetio je na press konferenciji u Sarajevu da je, uslijed nepostojanja zakona o pravima žrtava torture u BiH, Savez logoraša u BiH zajedno sa članovima pokrenuo aktivnosti u vezi s podizanjem pojedinačnih tužbi pred nadležnim sudovima za naknadu nematerijalne štete, ali da sudovi donose rješenja kojima se bivšim logorašima nalaže plaćanje troškova suda i pravobranilaca, a kreću se od 2.000 do 10.000 KM po osobi.

"Ovo je dokaz da sve ono što nije ubijeno i uništeno u logorima, na kulturan način uništava život bivših logoraša. Naši članovi više ne znaju što će raditi, pitaju se zašto su ostali živi", kazao je.

Hasan Čeliković je bivši logoraš u logoru Batkovići. Njemu je, na ime neizmirivanja sudskih troškova, za naredni mjesec zakazana pljenidba pokretne imovine. Za sebe kaže da je „sad logoraš u vlastitoj kući“.

"Nemam prava da se branim, nemam mogućnosti. Nije mi dosta torture 17 mjeseci u logoru tokom rata u BiH, sad me terorišu u mojoj kući. Izgubio sam osjećaj dostojanstva", kaže on.

Slične su priče i bivših logoraša Sulje Topčića koji „već plaća RS-u što je ostao živ“ kao i Sabrije Delića koji ima rješenje kojim RS treba da ga obešteti, ali to odbijaju pod izgovorom da rade novu reviziju.

Advokatica koja vodi predmete u procesu tužbi logoraša za naknadu nematerijalne štete pred nadležnim sudovima Nedžla Šehić kaže da je osnov za podizanje tih tužbi, kako sa stanovišta prava tako i nezastarijevanja takvih zahtjeva, u domaćem i međunarodnom zakonodavstvu jer je BiH, temeljem međunarodnih konvencija, obavezana izvršiti reparaciju (naknada štete) žrtava torture koja između ostalog podrazumijeva i naknadu nematerijalne štete.

"Jasno je da ako krivično djelo ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti ne zastarijeva, ne zastarijevaju ni ovi tužbeni zahtjevi. Međutim, sudovi mijenjaju stavove, a trebalo bi da budu odgovorni za ranije donesenu odluku jer smo se pouzdali u stav sudova i zbog toga je i podneseno desetine hiljada tužbi. Ako mijenjaju taj stav, a u međuvremenu nije primijenjen zakon niti konvencija, onda mora postojati razlog zbog čega je to tako. Meni to liči samo na političku odluku", kaže on.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović je mišljenja da je na sceni u RS- u "diskriminirajuća, neodgovorna i površna politika".

"Ono što nam je rađeno u periodu 1992./95. u vojnom smislu, danas se radi zakonskim rješenjima", kazao je.

U današnjem susretu s novinarima predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković ohrabren je u vezi s donošenjem zakona o pravima žrtava torture u BiH i naglašava da bi od tog zakona imale koristi sve žrtve torture u BiH, bez obzira na nacionalnost.

Očekuje da do kraja godine tekst tog zakona bude na Vijeću ministara, a potom i u parlamentarnoj proceduri. Tim zakonom trebalo bi da bude utvrđen tačan broj žrtava torture u BiH, reparacija naspram žrtava shodno ekonomskoj moći države i memorijalizacija i obilježavanje mjesta zločina za sve logoraše u BiH.

U sudovima u BiH podneseno je oko 30.000 tužbi, od toga oko 90 posto prema Republici Srpskoj. Među njima je malo izvršnih presuda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: