BiH
0

Savez logoraša RS: Ne odustajemo od izgradnje krsta i crkve na Zlatištu

SRNA
Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske na današnjem sastanku u Brčkom formiralo je tročlanu komisiju za podizanje spomen-obilježja na Zlatištu iznad Sarajeva, piše agencija SRNA.

Generalni sekretar Saveza logoraša Obrad Bubić izjavio je toj agenciji da logoraši RS-a ne odustaju od te namjere i da su u stalnim kontaktima sa Vladom Republike Srpske, kao i sa predstavnicima lokalnih institucija na tom području.

"U komisiju smo izabrali Dragana Mutabdžiju iz Rogatice, Boru Medića iz Banje Luke i Spasoju Kovačevića iz Bratunca. Oni treba da obave razgovore sa resornim ministarstvom i da hitno iznađu mogućnosti za finansiranja ovog projekta", rekao je Bubić.

Na sastanku je rečeno da je neophodno prvo riješiti pitanje vlasništva parcele na kojoj će biti izgrađen spomenik u obliku krsta visok 32 i širine 16 metara, kao i spomen-crkva.

"Pitanje idejnog rješenja spomen-obilježja počelo se rješavati, a taj posao počela je da rješava arhitektica iz Beograda Ljubica Berak, ali pošto je ona trenutno u Kanadi, vidjećemo da li ćemo čekati njen povratak ili ćemo izradu idejnog rješenja povjeriti nekom drugom", izjavio je Bubić.

Predsjedništvo Saveza logoraša danas je prihvatilo i sporazum o saradnji sa asocijacijama logoraša Bošnjaka i Hrvata, koji je nedavno dogovaran na Jahorini. Predsjednik Saveza Republike Srpske trebalo bi da uskoro potpiše ovaj sporazum u Mostaru.