{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez logoraša organizira 9. maja protestni miting pred zgradom Vlade FBiH

F
FENA
6.5.2008. u 14:28
0
0
Savez logoraša organizira 9. maja protestni miting pred zgradom Vlade FBiH
0
Savez logoraša organizira 9. maja protestni miting pred zgradom Vlade FBiH
Upravni odbor Saveza logoraša BiH odlučio je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu da 9. maja, na Dan logoraša BiH, održi mirni protestni miting ispred zgrade Vlade Federacije BiH jer su logoraši i populacija žrtava torture izostavljeni iz svih zakona koji su donošeni od završetka rata do danas.
Predsjednik Saveza logoraša Murat Tahirović izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka da ova populacija niti u jednom zakonu nije adekvatno popraćena, te članstvo Saveza smatra da je vrijeme da se status ove populacije regulira putem zakonskih rješenja. Tako bi konačno i oni ostvarili status koji im pripada po međunarodnim konvencijama i Ustavu BiH.

Na mitingu će se zahtijevati da se Zakonom o civilnim žrtvama rata u FBiH regulira status žrtava torture i logoraša da bi svaki logoraš, koji je proveo najmanje tri dana u logoru, dobio 60 posto invalidnosti, zatim da se Zakonom o pravima branilaca i članova njihovih porodica ratni vojni zarobljenici na osnovu tri dana provedena u logoru ostvari status ratnog vojnog invalida s procentom invalidnosti od 20 posto, naveo je Tahirović.

Kantonalni savezi i udruženja iz Republike Srpske, koja okupljaju logoraše povratnike, prijavili su oko 3.000 članova za učešće na mitingu.

Tahirović navodi da se ide na mirni, organizirani miting s tačnim brojem ljudi po udruženjima. Neće se ići na masovni miting, iako Savez logoraša u evidenciji ima 53.700 registriranih logoraša. Od 56 udruženja logoraša iz BiH i dijaspore, na mitingu će biti zastupljeno njih 51.

Zamjenik predsjednika Saveza logoraša Šaćir Srebrenica dodao je da se organizira skup manjeg obima kao upozorenje predstavnicima vlasti ne samo na probleme logoraša nego da se pokaže da neuvođenje logoraša u zakone može dovesti do toga da neko promijeni karakter rata u BiH.

Ovo se, smatra Srebrenica, posebno odnosi na Bošnjake, za koje kaže da ih "nema nigdje".

Osim predstavnika udruženja logoraša, poziv na protestni miting upućen je premijeru Federacije BiH Nedžadu Brankoviću te federalnom ministru rada i socijalne politike Perici Jelečeviću i federalnom ministru za pitanja boraca i invalida Zahidu Crnkiću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: