BiH
0

Savez logoraša: Neprihvatljiv entitetski i kantonalni ustroj policije

FENA
Savez logoraša Bosne i Hercegovine u Sarajevu u današnjem otvorenom pismu visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku istakao je da ne prihvata model za reformu policije u BiH koji bi značio zadržavanje entitetskog i kantonalnog ustroja policije.

Savez traži da Lajčak organizira javnu tribinu na kojoj bi učesnici bili i žrtve torture iz BiH te iznijele razloge za svoje neslaganje sa sadašnjim preustrojem policije.

"Ostanak policije prema entitetskom i kantonalnom ustroju je neprihvatljiv za žrtve torture jer su i entitetske i kantonalne policije kao takve po svom ustroju sudjelovale u zločinu i protjerivanju građana svih nacionalnosti.

Žrtve torture, a ubijeđeni smo i građani BiH žele policiju kojoj će vjerovati, a ne strahovati od nje", stoji u ovom pismu Saveza logoraša BiH visokom predstavniku.

Savez apelira da Lajčak "ne ispunjava želje političkih lidera u BiH - Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića, Milorada Dodika, Mladena Ivanića, Dragana Čovića i drugih koji očito nemaju razloga za poboljšanje efikasnosti policije u BiH".