BiH
0

Savez logoraša BiH traži zakonsku zaštitu za kategoriju logoraša

FENA
Upravni odbor Saveza logoraša BiH odlučio je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu da se ne može prihvatiti radna verzija tzv. jedinstvenog zakona "Jedan zakon - jedan fond" federalnog Ministarstva za pitanje boraca.

Jedinstveni zakon osmišljen je kao objedinjavanje sadašnja tri zakona koja reguliraju prava boračke populacije u jedan zakon te formiranje jednog fonda za finansiranje i ističu da je u tom dokumentu ponovo zaobiđena kategorija logoraša.

"Prema našem mišljenju, logoraši su najizrazitije žrtve agresije i zločina koji se desio u BiH. Zato od federalnog Ministarstva za pitanje boraca tražimo izmjenu tačke 3. u članu 5. i da se unese da je oštećenje organizma zatočenika u neprijateljskom logoru na toj osnovi najmanje 20 posto trajno," kazao je novinarima nakon sjednice UO predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

On je obrazložio ovakav zahtjev i kazao da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u BiH, primjenjujući zakon iz R Hrvatske, ostvarili to pravo te da je to pravo ostvareno i u RS-u. U ovom slučaju, kazao je, samo Bošnjaci pripadnici Armije RBiH i MUP-a ostaju uskraćeni za to pravo.

"S ovakvim načinom negiranja postojanja logora i zločina počinjenih u njima, dovodi se u pitanje da li su uopće postojali logori i da li su uopće u logorima počinjeni zločini u kojima su bili zatvarani Bošnjaci", navodi Tahirović.

Upravni odbor Saveza logoraša BiH od nadležnog resornog ministarstva traži i da svim borcima bude omogućeno pravo na dionice, bez naknade, u preduzećima koja su vlasništvo FBiH.

Od federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku Savez logoraša BiH traži izradu novog pravilnika za utvrđivanje statusa civilnih žrtava rata te dosljedna primjena Zakona o civilnim žrtvama rata.