{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez logoraša BiH dopunio tužbu za ratne zločine

F
3.7.2009. u 12:32
0
1
Savez logoraša BiH dopunio tužbu za ratne zločine
0
Savez logoraša BiH dopunio tužbu za ratne zločine
Foto: AP
Novim imenima Savez logoraša Bosne i Hercegovine dopunio je tužbu o postojanju sumnje za počinjena krivična djela ratnih zločina kriznih štabova općina Banja Luka i Bosanski Novi, koju je Tužilaštvu BiH predao 8. maja ove godine.
Spisak predsjednika i članova kriznog štaba 1992. godine u općini Bosanski Novi dopunjen je sa 17 imena, dok je u općini Banja Luka dopunjen s osam imena.

Za 17 imena koja se odnose na općinu Bosanski Novi Savez logoraša BiH ističe, u saopćenju za javnost, da su to osobe koje su osnovale općinski krizni štab s namjerom da izvrše ubistva i progone te rušenja svih vjerskih objekata na teritoriji Bosanski Novi, a sve kako bi se uništili svi tragovi Bošnjaka i stvorila etnički čista država.

Na području općine Bosanski Novi ubijeno je 586 Bošnjaka, od čega je 249 ubijeno u periodu maj 1992.- 23. juli 1992. Iz Bosanskog Novog je 23. jula 1992. protjerano oko 12.000 Bošnjaka, pod patronatom mirovnih snaga UNPROFOR-a, danskog bataljona koji je bio stacioniran na teritoriji Hrvatske, odnosno u mjesto Dvor na Uni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: