BiH
0

Savez invalida FBiH podržava vladin projekt u energetskom sektoru

FENA
Savez invalida Federacije Bosne i Hercegovine podržao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu najavljeni reformski projekt Vlade FBiH u energetskom sektoru.

Savez smatra da će ovaj projekt, ako ga odobri Federalni parlament, otvoriti velike mogućnosti za investicije, novo zapošljavanje i kvalitetniju zaštitu rudara, a time i za kvalitetnija odvajanja za sve oblasti, od obrazovanja do stambenog zbrinjavanja onih koji nisu sposobni za privređivanje i treba im kvalitetnija pomoć i njega druge osobe, odnosno kvalitetnija zdravstvena zaštita.

Na pres-konferenciji u zgradi Federalnog parlamenta, predsjednik Saveza invalida FBiH Zijad Arapčić pročitao je pismo ove asocijacije u kojem ona apeluje da federalni poslanici odobre Vladin projekt u energetskom sektoru.

U Federalnom parlamentu je za danas najavljen nastavak redovne sjednice Predstavničkog doma otvorene krajem januara. Jedna od preostalih tačaka dnevnog reda je Vladina odluka o uvođenju stranih strateških partnera u pripremu gradnje, gradnju i korišćenje elektroenergetskih objekta u FBiH.

Vlada najavljuje da u sadjelovanju sa stranim strateškim partnerima treba graditi po četiri nove hidroelektrane i termoelektrane u FBiH. Naglašava da će strateško partnerstvo biti zasnovano na proizvodu, a ne na vlasništvu jer Federacija treba da ostane vlasnik budućih resursa.

U okviru projekta u energetskom sektoru, Vlada je naznačila i da će dugogodišnji egzistencijlni problemi rudnika u FBiH biti riješeni njihovim pripajanjem elektroprivrednim preduzećima.