Povećan pritisak
20

Savez antifašista upozorio na rušenje historijskih simbola

FENA
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) upozorio je danas na rušenja historijskih simbola.

Kako navode u saopštenju, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo sve biste nemuslimana, a jedan broj i muslimana, su porušene. Neke od njih su razbijene, a neke su sačuvali pojedini direktori škola i institucija iz civilizacijskih razloga i ljudskih osjećaja prema dijelu historije.

Tokom opsade Sarajeva, između ostalih, nestala je bista Hasana Brkića, narodnog heroja, koji je bio jedan od najzaslužnijih aktera u borbi za priznavanje BiH kao federalne jedinice, odnosno njene državnosti.

Također, nestala je i bista Jusufa Džonlića istaknutog boraca, kao i bista narodnog heroja Manojla Popića koju je obnovio načelnik Općine Ilijaš 2005. godine da bi ponovo nestala 2006. godine.

Biste narodnim herojima Peri Kosoriću i Omeru Masliću također su nestale, a polomljene su spomen-ploče Ognjenu Prici i Slobodanu Pincipu Selji.

Uklonjen je spomenik Đuri Pucaru istaknutom revolucionaru, borcu i državniku, dok je bista narodnom heroju Petru Đokiću po okončanju agresije ponovo postavljena na postolje, a otuđena je 2010. godine.

Bista poeti i antifašisti Ivanu Goranu Kovačiću strušena je tokom rata i obnovljena sredstvima SABNOR-a Sarajevo. Gotovo sve biste ispred osnovnih škola po čijim je imenima škola imala naziv su porušene.

"U Sarajevu se povećava pritisak na antifašiste. Time je porušena jedna od osnovnih vrijednosti ovog grada otvorenog za sve ljude dobre volje", ocijenili su u SABNOR-u.