Reakcije
191

Save the Children: Zaustavimo odmah nasilje nad djecom u Zavodu Pazarić

S.H.P.
Iz organizacija Save the Children reagirali su na materijal koji svjedoči o nehumanom tretmanu štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, a koje je danas prezentirala zastupnica u Parlamentu FBiH iz Naše stranke Sabina Ćudić.

I organizacije su kazali kako su užasnuti ovim informacijama, te da ukoliko se one ispostave tačnima nadležni moraju pozvati na odgovornost.

"Ukoliko se ispostavi da su ove informacije provjerene i tačne, one moraju u cjelokupnoj javnosti izazvati ne samo šok i užasavanje, već i izričite i jasne zahtjeve prema organima vlasti da se ova situacija što prije promijeni, a nadležni pozovu na odgovornost. Ovakav tretman djece u zavodu Pazarić predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom", stoji u saopćenju.

Nadalje stoji da je više nego očigledno da je ovdje u prvom redu prekršeno pravo djece na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja što se mora podhitno zaustaviti. Podsjetili su i na činjenicu da institucija nije mjesto za najbolji mogući rast i razvoj niti jednog djeteta, pa tako ni djece sa poteškoćama u razvoju.

"Institucionalno zbrinjavanje ne samo da ima negativne posljedice na razvoj djeteta, već i sam koncept kolektivne brige o velikom broju djece od uvijek nedovoljnog broja osoblja predstavlja rizik po sigurnost djece i onemogućava individualan pristup u radu s djecom koji će osigurati zadovoljavanje potreba svakog djeteta ponaosob", stoji u saopćenju.

Podsjećaju da je Federacija Bosne i Hercegovine prepoznala ovaj problem kada je 2014. godine donijela Strategiju deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite u FBiH koja ističe 2020. godine.

"Iako ova Strategija prepoznaje pravo svakog djeteta i odrasle osobe na odrastanje i život u zajednici i porodici, i predviđa konkretne mjere u pravcu deinstitucionalizacije sistema socijalne zaštite i razvoja usluga podrške u zajednici, svjedoci smo da je do danas nedovoljno urađeno na njenoj provedbi", stoji u saopćenju.

Dodali su i to da iako su neke aktivnosti vezane za transformaciju ustanova i razvoj usluga u zajednici započete, sredstva koja se sa različitih nivoa izdvajaju za ove potrebe su daleko od onoga što je potrebno da bi se proces doveo do kraja, te da je nedostatak političke volje evidentan.

"Vijest koju smo danas saznali mora poslužiti kao pokretač za trenutne promjene. S jedne strane pozivamo vlasti da podhitno odreaguju na konkretnu situaciju u zavodu Pazarić, pozovu nadležne u zavodu na odgovornost i sprječe dalje kršenje osnovnih prava djece i mladih koji tamo borave. Pored toga, pozivamo Vladu FBiH, i nadležna entitetska i kantonalna ministarstva da u što skorijem roku naprave konkretan akcioni plan, izdvoje neophodna sredstva i krenu u bržu provedbu mjera predviđenih Strategijom deinstiticionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite. Organizacije za zaštitu prava djece, poput Save the Children, mogu i voljne su u tom procesu pružiti neophodnu podršku", stoji na kraju saopćenja.