|

Sava se razliva, Semberija i dalje ugrožena

Sava se razliva, Semberija i dalje ugrožena
0
S
SRNA
6.12.2010. u 11:17
1
komentara
0

dijeljenja
Sava se razliva, Semberija i dalje ugrožena Zvornik (Foto: Arhiv/SRNA)
Na području bijeljinskih mjesnih zajednica koje su u nagibu prema rijeci Savi voda se i dalje razliva i plavi mjesne zajednice Trnjaci i Dazdarevo, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.
Rijeka Drina se povlači u korito tako da se poplavljena površina i dalje smanjuje u bijeljinskim mjesnim zajednicama Amajlije, Popovi, Dijelovi, Dvorovi i Batković, dok se u nižim dijelovima i depresijama na zaplavljenim terenima voda zadržava.

Zbog veoma visokog vodostaja rijeke Save, koji je u opadanju, i dalje se primjenjuju mjere intenzivnog nadgledanja vodozaštitnih objekata u Semberiji.

Usljed prirodnog kretanja vode, koja se zbog nagiba terena na kojem se sada nalazi neće vratiti u Drinu, postepeno će biti plavljeni dijelovi MZ Trnjaci i Brodac.

Da bi se spriječilo dalje plavljenje naselja, Opštinski štab civilne zaštite je na sinoć održanoj sjednici dao zadatak ekipi stručnjaka iz vodoprivrede, puteva i građevinarstva da do jutros nađu i predlože rješenje za odvođenje dijela vode koji je dugoročna prijetnja najnižim semberskim naseljima.

U MZ Janja u toku je sanacija terena i pružanje pomoći stanovništvu u hrani, vodi i lijekovima, a planira se provođenje higijensko-epidemioloških mjera na terenima sa kojih se voda povukla. Počelo je ispumpavanje vode iz prizemnih i podrumskih prostorija.

U MZ Dvorovi, Dijelovi, Dazdarevo, Kriva Bara, Batković, Trnjaci i Gojsovac još su u režimu primjene intenzivnih mjera zaštite i spašavanja. Noćas su na tom terenu bile dvije ekipe spasilaca.

Opštinski štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju.

U Zvorniku se Drina vratila u korito, a voda se povukla sa poplavljenih površina. Evakuisano stanovništvo, oko 300 ljudi, još uvijek se nije vratilo svojim kućama jer još nisu provedene higijensko-epidemiološke mjere.

U toku dana se planira nastavak ispumpavanja vode iz podruma i poslovnih prostorija, gdje je završena sanacija i nastavak provođenja higijensko-epidemioloških mjera. Snabdijevanje vodom za piće kao i grijanje se normalizuju.

U Bratuncu je stanje nepromijenjeno i dalje se radi na sanaciji posljedica poplava.

U opštinama Novo Goražde, Foča, Višegrad i Rudo stanje se normalizuje, a na područjima sa kojih se voda povukla vrši se sanacija posljedica.

U opštini Trebinje protok kroz branu Gorica smanjen je na 300 metara kubnih u sekundi, a u Popovom Polju, u selu Orašje, nivo vode je i dalje u blagom porastu.

U Petrovom Polju nivo vode ima tendenciju opadanja, a u prekidu su lokalne putne komunikacije za Bugovinu, Uvjeće i Velju Goru.

Opada nivo vode i u MZ Ljubomir, selo Podosoje.

U Trebinju će danas u 10.00 sati biti održati sjednica Opštinskog štaba Civilne zaštite.

U Bileći je nivo podzemnih voda i dalje u opadanju, a ekipe Civilne zaštite za sanaciju terena nastavljaju čišćenje površina sa kojih se voda povukla.

U opštini Nevesinje u MZ Biograd i Grabovica vodostaj je u blagom opadanju, kao i u ostalim mjesnim zajednicama, a u prekidu su regionalni putni pravci Gacko - Krstac i Nevesinje - Berkovići.

U rejonu sela Lukovice i Gareva, opština Gacko, voda je u blagom opadanju.

Na području opština u nadležnosti Područnog odjeljenja Republičke uprave civilne zaštite Banjaluka nije bilo bitnih promjena u odnosu na prethodni izvještaj. Vodostaji rijeka su u opadanju, a voda se u potpunosti povukla iz ambulante u Jezeru.

Vodostaj rijeka Save, Vrbasa, Une, Sane, Plive i Jošavke je u blagom opadanju.

Iz rezervi Republičke uprave civilne zaštite RS u toku jučerašnjeg dana dostavljene su pumpe za crpljenje vode u opštine Bijeljina, Bratunac, Novo Goražde, Nevesinje i Bileća.

Iz Republičke direkcije za robne rezerve RS opštini Bijeljina je dostavljeno deset pumpi za crpljenje vode i 14 tona stočne hrane koja će danas biti podijeljena.

Opštini Bijeljina će u toku dana Republička direkcija za robne rezerve dostaviti 950 pari običnih i 450 ribarskih čizama, a Republičkoj upravi civilne zaštite 50 pari običnih i 50 ribarskih čizama.

Crveni krst je ugroženim opštinama u proteklom periodu dostavio sljedeće artikle - Novom Goraždu 30 paketa hrane i 20 higijenskih paketa, Foči 30 paketa hrane i 20 higijenskih paketa, Trebinju deset ćebadi, Bijeljini 150 paketa hrane, 350 konzervi, 150 paketa higijene, 240 kanistera za vodu od 10 litara, 60 pari gumenih čizama, 100 vreća za spavanje, 500 ćebadi i dvije pumpe za vodu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...